Hlavní obsah

Atleti odletěli na HMS pro jednu medaili a několik finále

S nepříliš velkými medailovými ambicemi, ale s několika dobrými šancemi na účast ve finále odletěli ve středu dopoledne do Valencie na halové mistrovství světa čeští atleti. Třináctičlenná výprava bude od pátku do neděle spoléhat na sedmibojaře a obhájce bronzové medaile z Moskvy Romana Šebrleho, který však bude mít v silné konkurenci velmi obtížnou úlohu. S další medailí kouč Václav Fišer nepočítá.

Článek

"Šébovi dorostli soupeři. On sice udělá 6200 bodů, ale to udělají další čtyři závodníci. O medaile bude muset bojovat a je otázka, jak se to nakonec semele," řekl novinářům před odletem Fišer. Celý třináctičlenný tým je podle jeho slov ve formě, lýtko vyléčila i výškařka Barbora Laláková. "Věřím ještě Jardovi (Bábovi), v poslední době skákal skvěle, ale u něj už kvalifikace bude sado maso," upozornil Fišer na velkou konkurenci.

Přesto do Španělska odlétá podle svých slov v pohodovém očekávání. Zatímco na minulém HMS v Moskvě postoupil z prvního kola jen překážkář Stanislav Sajdok, který je opět v týmu, letos cítí Fišer větší šance. "Tentokrát je celá řada adeptů na účast ve finále," upozornil kouč a jmenoval především výškaře Jaroslava Bábu, dálkařku Denisu Ščerbovou či tyčkařku Pavlu Rybovou, bývalou halovou mistryni světa i Evropy.

Ščerbovou nabitý program neděsí

Napilno bude mít ve Valencii právě Ščerbová, třebaže nakonec nedostala pozvánku do pětiboje. Splnila totiž limit na 60 metrů překážek a tuto trať musí běžet, pokud chce skákat do dálky, v níž má kritérium z loňska. Dálka je vedle víceboje její hlavní disciplínou, v níž loni skončila třetí na halovém mistrovství Evropy. Je zároveň členkou štafety, jež má šanci dostat se do finále, neboť v předběžných startovních listinách je pouze sedm čtveřic.

"Doufám, že postoupím do finále dálky a věřím, že holky zabojují a poběžím i finále štafety," těšila se Ščerbová na neděli. Už v sobotu však v rozmezí hodiny a půl poběží překážky a nastoupí do kvalifikace dálkařek. "To mi nevadí, aspoň se na dálku rozcvičím do rychlosti," nedělala z první časové kolize problém. Kvůli případnému finále dálky však nebude moci běžet rozběh štafety, zastoupila by ji náhradnice Drahomíra Eidrnová.

Přihlášeno je nyní sedm štafet, do finále postoupí šest. "Ale třeba budeme mít štěstí a někdo se odhlásí. Ale holky mají na to, aby jednu štafetu porazily," věřil kouč Fišer. Pokud Ščerbová nepostoupí do finále dálky, poběží rozběh i případné finále ona. Mezi začátkem boje dálkařek o medaile a štafetami jsou dvě hodiny. "Dálka je pro mě prioritou," upozornila Ščerbová.

Bába cítí formu 

Bába, jenž se na šampionát kvalifikoval v posledním možném závodě, se po vážném zranění vrátil do špičky loni na mistrovství světa v Ósace, kde postoupil do finále. Nikdy v kariéře neskončil na velké soutěži v kvalifikaci a nechce to změnit ani ve Valencii. "Hlavně jsem odpočíval a ladil formu, ale cítím se dobře, na tréninku mi to létalo hodně vysoko," naznačil, že cítí formu. "Pokud se vrátí na 232, může udělat i medaili," věřil Fišer, pro něhož je ale nejdůležitější, aby se Bába dokázal připravit na olympiádu.

Hodně kritických názorů v české výpravě tentokrát vyvolal způsob cestování do Španělska. Výprava totiž letí do Barcelony a odtud se na cestu dlouhou 350 kilometrů vydá autobusem. "Je to kvůli tyčím, s nimi bychom se dostali do Valencie pozdě v noci," vysvětlil Fišer. "Já tu cestu znám, je to v pohodě, u moře," obhajoval zvolenou variantu trenér.

Ostatní členové výpravy to však nesli těžce. "V jednadvacátém století to radši komentovat nebudu," prohlásil trenér Michal Pogány. "Na formě to rozhodně nepřidá, asi tak," nechtěl se moc vyjadřovat ani kouč Boleslav Patera. "Nic moc, celý den cestovat, to je jako kdybychom tam jeli autem," přisadil si Bába.

Výprava poveze autobusem tyče Rybové i Šebrleho, který poletí přímo do Valencie ve čtvrtek. "Já už jsem ve Valencii byla a přijde mi to divné, ale nějak to neřeším. Beru to jako fakt," komentovala způsob cestování Rybová. Sama přitom zprvu ani nevěděla, že autobusem se pojede právě kvůli jejímu nářadí. "Ale vždyť nemusí s tyčemi celá výprava," navrhla řešení a jako doprovod se nabídl její kouč Patera. Už loni před halovým ME v Birminghamu tyče cestovaly autobusem zvlášť a tehdy si nepříjemnou anabázi vytrpěli právě Patera a vícebojař Josef Karas.

Česká nominace pro HMS
Jakub Holuša (800 m), Petr Svoboda, Stanislav Sajdok (oba 60 m př.), Roman Šebrle (sedmiboj), Denisa Ščerbová (60 m př., dálka a 4x400 m), Barbora Laláková, Iva Straková, Jaroslav Bába (všichni výška), Pavla Rybová (tyč), Zuzana Hejnová (400 a 4x400), Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková, Drahomíra Eidrnová (všechny 4x400 m).

Reklama

Související témata: