Hlavní obsah

Přepište dějiny! Francouzský tyčkař Lavillenie překonal letitý světový rekord legendárního Bubky

Doněck
Aktualizováno

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie skočil na halovém mítinku v Doněcku 616 cm a překonal světový rekord Sergeje Bubky. Legendární Ukrajinec zdolal před 21 lety v hale 615 cm, světovým tabulkám pod širým nebem vládne Bubka výkonem 614 cm z roku 1994.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie je v euforii, právě překonal letitý světový rekord legendárního Sergeje Bubky.

Článek
Fotogalerie

Lavillenie ho připravil o rekord symbolicky na mítinku Tyčkařské hvězdy, který Bubka v roce 1990 založil a právě na něm 21. února 1993 dosud platný nejlepší výkon halové historie skočil. Rekordní skok předvedl na první pokus.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Je to neuvěřitelné! Myslím, že mi ještě nějaký čas potrvá, než se vrátím na zem," uvedl sedmadvacetiletý Francouz v televizním rozhovoru. „Překonat tenhle mytický světový rekord hned napoprvé a bez dotyku laťky, k tomu není co říct. Takovou chvíli si člověk může jen vychutnat," radoval se Lavillenie. V soutěži, kterou vyhrál počtvrté za sebou, měl namále na výšce 601 cm, již zdolal až napotřetí.

Bubka sledoval jeho výkon z hlediště a byl mezi prvními, kdo mu blahopřál. „Je to historická chvíle a mám velkou radost, že to Renaud dokázal tady v Doněcku, mém městě. Je to fantazie,“ uvedl padesátiletý Ukrajinec, který má ve sbírce olympijské zlato ze Soulu a šest titulů mistra světa pod širým nebem.

Vpředvečer mítinku se prý s Lavilleniem bavili o tom, že by rekord mohl padnout. „Nejsem nijak zklamaný, už jsem na to myslel dříve a včera jsme o tom mluvili s Renaudem. Bylo by skvělé, kdyby dokázal pokračovat a převzít ode mě ten štafetový kolík," řekl Bubka, který vylepšil světový rekord celkem pětatřicetkrát.

Překonání se konečně dočkal třetí nejstarší rekord

Olympijský vítěz Lavillenie vylepšil hned o osm centimetrů své osobní maximum z nedávného mítinku v Bydhošti, kde se posunul na druhé místo historických tabulek. V této sezóně překonal šestimetrovou hranici i předtím v Rouenu, kde skočil 604 cm.

Jeho zásluhou padl třetí nejstarší světový mužský rekord v hale. Déle než Bubka historickým tabulkám vládnou v mistrovských disciplínách jen Američané Carl Lewis v dálce (879 cm z roku 1984) a Randy Barnes ve vrhu koulí (22,66 m z roku 1989).

Halový tyčkařský mítink v Doněcku:
Muži:
1. Lavillenie (Fr.) 616 - světový rekord
2. Cutts (Brit.) 581
3. Da Silva (Braz.) 576
Ženy:
1. Murerová (Braz.) 462
2. Rogowská (Pol.) a Spigelburgová (Něm.) obě 462

Reklama