Hlavní obsah

Veselý bude obhajovat vítězství na Zlaté tretře, možná se utká v jedné soutěži se Špotákovou

Praha

Oštěpař Vítězslav Veselý bude na atletickém mítinku Zlatá tretra v Ostravě obhajovat dva předchozí triumfy a organizátoři dokonce uvažují, že by mohlo dojít na společnou soutěž mužů a žen. Veselý by tak závodil v sektoru společně s další českou hvězdou Barborou Špotákovou. Mezi dalšími potvrzenými hvězdami je ruský výškař a olympijský vítěz Ivan Uchov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý během atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

Úřadující mistr světa Veselý se od loňského léta potýkal s problémy s kolenem a dokonce hrozilo, že bude muset vynechat celou sezónu. Během soustředění v Africe se však zranění výrazně zlepšilo a Veselý stihne už první mítink Diamantové ligy s oštěpařskou disciplínou v Šanghaji 18. května. Následně pojede i do Eugene a v plánu má také Zlatou tretru.

"Ta je pro mě vrcholem domácí sezóny. Pro nás oštěpaře je kvůli Honzovi Železnému ještě speciálnější. Jezdili jsme se tam na něj dívat a těší mě, že mohu pokračovat v jeho tradici," řekl Veselý na dnešní tiskové konferenci. "Ještě před odjezdem do Afriky jsem si nebyl jistý, zda sezónu stihnu, ale tamní teplo rehabilitaci urychlilo a jsem připravený na start sezóny," dodal.

Organizátoři chtějí v příštích dnech vymyslet koncept oštěpařské soutěže na Zlaté tretře tak, aby fanouškům mohli ukázat jak Veselého, tak Špotákovou. "Česko má dvě superhvězdy a chceme představit obě. Podle pravidel je možné uspořádat společnou soutěž mužů a žen, zvažujeme i tuto alternativu. Pak by se omezil počet účastníků, abychom vše stihli v hlavním programu," uvedl sportovní manažer mítinku Alfonz Juck.

Maslák se možná utká s Boltem

Kromě oštěpařů se představí i další česká atletická hvězda sprinter Pavel Maslák. U halového mistra světa v běhu na 400 metrů stále není jisté, jakou vzdálenost poběží, ale momentálně se reálněji jeví jeho účast na dvoustovce. Mohlo by tak dojít i k jeho vysněnému souboji s jamajskou superhvězdou Usainem Boltem. Ten by však měl až zhruba za měsíc potvrdit, jestli poběží dvoustovku, nebo závod na 100 metrů.

"Pro nás by byl souboj těchto dvou běžců hodně atraktivní a myslím, že i Pavel Maslák by se na to hodně těšil, ale necháme se překvapit. Usain Bolt teprve začíná trénovat a nechceme na něj tlačit," řekl Juck. "V Ostravě však zřejmě půjde o jeho první start a to většinou začíná na stovce," dodal.

Již dříve svou účast potvrdily další hvězdy včetně jamajské sprinterky Shelly-Ann Fraserové-Pryceové, světového rekordmana ve skoku o tyči Renauda Lavillenieho z Francie, etiopského běžce Mohameda Amana, který se pokusí o světový rekord na 1000 metrů, či výškaře Erika Kynarda. Američan by měl svést vyrovnaný souboj s Uchovem a usilovat o vylepšení rekordu mítinku 232 centimetrů, který drží právě Uchov z roku 2011. Oba si zopakují souboj o nejcennější medaili z olympijských her v Londýně.

"Věříme, že Uchov bude chtít ukázat, že není jen halovým specialistou a že bude v Ostravě k vidění velký souboj," uvedl Juck.

Zlatá tretra v Ostravě se koná v úterý 17. června, o den dříve bude předprogram vrhačských disciplín. Už bylo prodáno přes 12 tisíc vstupenek z celkové kapacity 15.000 míst stadiónu ve Vítkovicích.

Reklama

Související témata: