Hlavní obsah

Další atletická paráda! Šestnáctiletá Hrubá juniorskou vicemistryní světa

Aktualizováno

Tituly Anežky Drahotové a Jiřího Sýkory příval úspěchů z juniorského mistrovství světa v atletice v americkém Eugene neskončil. V poslední den programu se blýskla nečekaným stříbrem teprve šestnáctiletá výškařka Michaela Hrubá díky výraznému osobnímu rekordu 191 cm. Po dvou šampionátech, kdy Česko marně vyhlíželo medailí, se v Eugene umístilo osmé v medailovém pořadí.

Foto: Jitka Vindušková

Mladá česká výškařka Michaela Hrubá získala na světovém šampionátu juniorů v Eugene senzační stříbro.

Článek

„Byla jsem nervózní, je to velká soutěž, nikdy jsem na mistrovství světa nebyla. Ale jsem šťastná," rozplývala se Hrubá, když doběhla s českou vlajkou čestné kolečko.

Zatímco chodkyně Drahotová a desetibojař Sýkora do Eugene cestovali v pozicích kandidátů na medaili, Hrubá ve svém věku favoritkou nebyla. Vždyť loni byl její osobní rekord 183 cm, ale letos její výkonnost stoupá strmě nahoru. A navíc velké závody zvládá s bravurou.

Uspěla už i mezi dospělými

V ázerbájdžánském Baku ovládla kvalifikační soutěž na letošní mládežnickou olympiádu a vysloužila si i nominace mezi dospělé na mistrovství Evropy družstev v německém Braunschweigu. A tam si vedla skvěle, v souboji s výrazně zkušenějšími soupeřkami získala cenné body za šesté místo výkonem 187 cm.

Její dosavadní vrchol ale přišel v Eugene. Už v kvalifikaci zaujala obrovskou suverenitou. Všechny potřebné výšky zdolala rodačka z Bořitova na první pokus. „Jsem přesvědčen, že v nedělním finále bude Míša bojovat o přední příčky a umístění v první šestce by bylo neskutečným úspěchem absolutně nejmladší finalistky výškařské soutěže," psal na svých stránkách trenér výškařky Ctibor Nezdařil.

Poslechla trenéra

Jenže svým vystoupením ve finále vyrazila dech i jemu. Soutěží procházela s jediným zaváháním až na výšku 191 cm. Když na třetí pokus zdolala i jí, propukla v obrovskou radost. Překonala český dorostenecký rekord Šárky Kašpárkové a vyrovnala i její juniorský. Hrubé už přitom patří z loňska rovněž český žákovský rekord 183 cm. „Trenér mi říkal, že tu přes 190 skočím, tak jsem to udělala," usmívala se Hrubá po závodě.

O dva centimetry výše uspěla už jen juniorská mistryně světa v sedmiboji Morgan Lakeová z Velké Británie. Daleko za sebou nechala Hrubá spolufavoritky v čele Ukrajinkou Irinou Geraščenkovou, která už letos zdolala 195 cm.

V úterý se do Česka vrátí jako juniorská vicemistryně světa, ale i jako majitelka limitu pro seniorské mistrovství Evropy v Curychu. Vzhledem k termínové kolizi s mládežnickou olympiádou ale dá přednost cestě do čínského Nankingu, kde bude patřit rovněž k favoritkám závodu.

Mistrovství světa juniorů v atletice v Eugene (USA):
Junioři:
800 m:
1. A. Kipketer (Keňa) 1:43,95
3000 m př.:
1. Kipyego (Keňa) 8:25,57
4x400 m:
1. USA 3:03,31
Trojskok:
1. Martínez (Kuba) 17,13
Oštěp:
1. Cakšs (Lot.) 74,04.
Juniorky:
100 m př. (vítr +1,9):
1. Williamsová (USA) 12,89
1500 m:
1. Seyaumová (Et.) 4:09,86
4x400 m:
1. USA 3:30,42
Výška:
1. Lakeová (Brit.) 193
2. Hrubá (ČR) 191.

Reklama