Hlavní obsah

Závodit na olympiádě v chůzi i na kole? Nic není nemožné, připouští Drahotová

Praha

Měsíce dřela pro úspěch na juniorském mistrovství světa. A když ho vyhrála ve světovém rekordu své kategorie, místo alespoň drobné oslavy na závěrečném banketu šla chodkyně Anežka Drahotová spát, aby se rychle aklimatizovala před ME v Curychu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Chodkyně Anežka Drahotová po příletu z juniorského mistrovství světa v Eugene.

Článek

Nechtěla jste alespoň trochu ve své uvědomělosti polevit a na banket v americkém Eugene zajít?

Malinko mě to zamrzelo. Člověk se těší, když je mistrem světa a ještě rekordmanem. Ale vynahradím si to po mistrovství Evropy, teď by byl časový posun hodně znát.

Pomýšlíte na medaili i mezi dospělými chodkyněmi v Curychu?

Možné je cokoliv. Bude chybět hlavní ruská favoritka, která je v dopingovém trestu, ale silné jsou i další Rusky a Italky. Medaile v mých silách je, záleží, jak mi závod sedne.

Rusky byly považovány za téměř neporazitelnou chodeckou velmoc. Jak teď nesou, když je mezi juniorkami drtivě porážíte?

Osobně to úplně nevnímám, ony jsou dost nekomunikativní a moc neovládají jiné jazyky. Já se rusky učila, ale na žádné velké vybavování to není. Mému trenérovi ruští koučové říkali, že je to pro ně nezvyklé. Většinou Rusky v dívčích kategoriích vyhrávaly vše, takže teď to pro ně musí být nepříjemné.

Může být zlato z Eugene pro vás důležitým argumentem při výběru budoucí disciplíny, když se prosazujete i v běhu a cyklistice?

Uvidíme, jak to naplánujeme příští rok. Nevím, jestli to bude úplně zlom ve výběru, ale určitě vidím, že zatím je chůze mou nejúspěšnější disciplínou.

S Martinou Sáblíkovou budete letos reprezentovat mezi dospělými na cyklistickém mistrovství světa. Umíte si představit, že byste na olympiádě v Riu zvládla chůzi i kolo?

Myslím, že nic není nemožné. Před dvěma lety jsem si taky moc neuměla představit, že teď vyhraju juniorské mistrovství světa ve světovém rekordu. Ta špička je tak úzká, že by bylo kuriózní uspět v obou disciplínách. Spíš si ale myslím, že si vyberu jednu z nich.

Reklama