Hlavní obsah

Hejnová proti Rosolové. Ve hvězdném souboji půjde víc o nalezení pohody než o titul

Praha

Vůbec poprvé se při mistrovství republiky postaví proti sobě na své hlavní trati. Dvě nejrychlejší čtvrtkařky-překážkářky české historie Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová se o víkendu v Ostravě utkají o domácí titul. Jenže vzájemný souboj pro ně nebude tím hlavním.

Foto: Ivana Roháčková

Denisa Rosolová (vlevo) a Zuzana Hejnová věří, že po víkendu budou mít důvod k úsměvu stejně jako na tomto snímku z roku 2011..

Článek

Obě jsou v podobné situaci. Od halové sezóny je sužují zdravotní obtíže, letošní výsledky je zatím plně neuspokojily, dokonce ani nejsou rozhodnuty, že se na čtvrtce překážek představí i na mistrovství Evropy v Curychu, které začne 12. srpna. A právě start na vítkovickém stadiónu by jim měl dát klíčovou nápovědu a dostat je před vrcholem sezóny do pohody.

Denisa Rosolová vs. Zuzana Hejnová
54,24osobní rekord52,83
55,76letošní maximum55,86
2. na ME 2012největší úspěch1. na MS 2013
1vzájemná bilance9
1české tituly0
Pozn. Statistiky se vztahují jen k trati 400 m překážek.

Mistryni světa Hejnovou po operaci prasklé kůstky v nártu zlobí zánět v noze. Letos absolvovala zatím jen Diamantovou ligu v Monaku a v úterý testovala formu při Velké ceně Chebu na 300 m př. Její čas 39,98 byl o 1,82 pomalejší než před rokem. „Není to samozřejmě nic skvělého, i když třístovka je trochu jiná trať,“ uznala pro Českou televizi.

Podstatnější ale pro ni bylo, že stále není v pořádku její pata. Klíčový pro rozhodnutí, zda na mistrovství Evropy odcestuje, bude právě víkendový šampionát. „Rozhodnu se podle toho, zda vůbec zvládnu dva běhy ve dvou dnech,“ uvedla Hejnová. V Ostravě totiž musí absolvovat sobotní rozběh i nedělní finále. V Curychu by ji čekal ještě jeden běh navíc.

Rosolová toho po stránce zdravotních trablů letos „stihla“ hodně. Po pádu při halovém mistrovství světa přišla postupně naprasklá čéška, zánět v kolenou, potíže s ramenem a nakonec jí lékaři v těle objevili streptokoka. Po odstranění příčiny časté únavy se Rosolová blýskla rychlou třístovkou v Edenu, časem 36,58 si minulý pátek vylepšila osobní rekord.

Chce srazit aspoň sekundu

„Vteřinu bych v Ostravě určitě chtěla z letošního maxima ubrat a běžet pod 55 sekund. To by mi zvedlo náladu. Pokud mi na záda nesedne slon jako při Zlaté tretře, kdy jsem sotva došla do cíle,“ usmívala se Rosolová, která na ostravském stadiónu atleticky vyrostla.

Svěřenkyně Martiny Blažkové si dokonce vyslechla rady, že by se měla vrátit k hladké čtvrtce, na níž získala titul halové mistryně Evropy. Limit pro Curych má splněný z haly…

„Tu variantu v hlavě mám, ale chtěla bych se přiblížit evropské špičce na překážkách, není zase tak daleko. A konkurence je tam mírnější než na hladké čtvrtce,“ porovnává. Snad jen případný hodně nepovedený závod v Ostravě by ji přiměl curyšské plány změnit. „Akorát bych si pak neměla kde tu hladkou čtvrtku vyzkoušet,“ přemítá Rosolová.

Souboj může pomoct

Souboj s Hejnovou bere spíše jako šanci pro obě vytáhnout se k dobrým časům. „Ten je pro mě hlavní. Mrzí mě, že Zuzka není pořád úplně fit. Vím, jaké to je, když se člověk nemůže z problémů vyhrabat. Tak doufám, že bude schopná do finále nastoupit,“ věří úřadující vicemistryně Evropy.

Na vzájemnou konfrontaci se těší i Hejnová, která poběží na domácím šampionátu čtvrtku překážek vůbec poprvé. Dosud dávala přednost doplňkovým disciplínám. „Jsem ráda, že poběžíme obě, člověk se nahecuje k lepšímu času. Jsme na tom teď podobně, tak nám ten závod může pomoct,“ přitakává Hejnová.

Letošní nejlepší výkony obou překážkářek dělí jen jedna desetina, finále je na programu v neděli v 15 hodin.

Taháky domácího šampionátu
SOBOTA
13.15 tyč Ž (Svobodová, Maláčová), 13.55 kladivo Ž (Šafránková, Králová), 14.20 oštěp M (Veselý, Frydrych, Vadlejch), 15.15 100 m př. Ž (Škrobáková, Koudelová), 15.50 kladivo M (Melich), 16.40 oštěp Ž (Špotáková, Ogrodníková).
NEDĚLE
12.30 tyč M (Kudlička, Balner), 14.20 výška Ž (Hrubá, Klučinová), 14.30 disk Ž (Kubelová, Staňková), 14.55 koule M (Marcell, Staněk, Prášil), 15.00 400 m př. Ž (Hejnová, Rosolová).

Reklama