Hlavní obsah

Klaun a imbecil? Francouzský běžec to schytal za podivný kousek a přišel o zlato

Michal Osoba (Curych)Právo

Další ze svých podivných kousků předvedl na mistrovství Evropy v Curychu francouzský běžec Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Když s náskokem vbíhal do cílové rovinky závodu na 3000 m překážek, tak si svlékl dres, s trikotem v zubech překonal poslední překážku a polonahý doběhl do cíle.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Francouzský běžec Mahiedine Mekhissi-Benabbad si v cílové rovince závodu na 3000 metrů překážek svlékl dres.

Článek

Jenže to přehnal, od rozhodčích dostal nejdříve žlutou kartu za nesportovní chování, o několik desítek minut později byl po protestu španělské výpravy diskvalifikován a o zlato přišel. Novým šampiónem byl korunován jeho krajan Yoann Kowal, jenž hned po doběhu ještě jako stříbrný medailista požádal svoji přítelkyni o ruku, na medailovou pozici se posunul Španěl Angel Mullera.

„Od Španělů to bylo nesportovní. Když jste viděli, s jakou lehkostí vyhrál… A Mahiedine nikoho nepoškodil,“ zlobil se technická ředitel francouzské federace Ghani Yalouz. Jenže francouzské odvolání nepomohlo.

Gesto 29letého Francouze vzbudilo spoustu reakcí, většinou se s pochopením nesetkal. Kritizovali ho například němečtí televizní komentátoři a třeba bývalý irský vytrvalec Jerry Kiernen ho v televizním studiu nazval klaunem a imbecilem.

Vítězství mi neseberou, tvrdil

„Slavil jsem své vítězství, jako to dělají fotbalisti, nebyla to žádná neúcta k divákům či soupeřům. Nijak jsem o tom nepřemýšlel, byly to emoce,“ okomentoval svůj v atletice nevídaný čin Mekhissi-Benabbad. „Nikdo mi nemůže sebrat vítězství, cítil jsem prostě obrovskou radost,“ tvrdil.

Sundávání a trháním dresu proslul německý diskař Robert Harting, jenže vždy až po skončení soutěže. „Respektuju rozhodnutí jury,“ uvedl Francouz, jenž by měl nastoupit i do pátečních rozběhů na 1500 m, ale na sociálních sítích uvedl, že jeho start je nepravděpodobný.

Postrach maskotů

Není to první vylomenina rodáka z Remeše. Na předchozím šampionátu v Helsinkách 2012 bezdůvodně srazil čtrnáctiletou dívku v kostýmu maskota Appyho, na zem nesmyslně povalil také maskota šampionátu v Barceloně 2010 Barniho.

Mekhissi-Benabbad ale není jen postrachem maskotů. Neslavně proslul i incidentem s Mehdim Baalou po doběhu patnáctistovky na Diamantové lize v Monaku 2011.

Dva znesváření krajané alžírského původu si to za cílem rozdali „na férovku“, až je museli roztrhávat rozhodčí. Oba dostali od francouzské federace pokutu ve výši 2130 dolarů a 50 hodin veřejných prací, desetiměsíční distanc jim ale byl zkrácen, aby stihli mistrovství světa v Tegu.

Byl podle vás Mahiedine Mekhissi-Benabbad diskvalifikován správně?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
Celkem hlasovalo 36642 čtenářů.

Reklama

Související témata: