Hlavní obsah

Výborný šampionát i bez dvou hvězd, hlásí Dvořák. Teď už se těší na Prahu

Curych

Měl ještě o malinko vyšší očekávání. Přesto šéftrenér Tomáš Dvořák po skončení šestí soutěžních dnů atletického mistrovství Evropy mohl prohlásit v narážce na absenci Pavla Masláka a Zuzany Hejnové: „I bez Másla a Zuzanky to bylo výborné mistrovství.“

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

České medailistky z atletického mistrovství Evropy v Curychu. Vpravo zlatá oštěpařka Barbora Špotáková, vlevo bronzová chodkyně Anežka Drahotová.

Článek

Šampionát v Curychu byl poslední velkou prověrkou před halovým mistrovstvím Evropy v březnu v Praze. „Odjíždíme odsud s dobrou vizitkou pro českou atletiku a do Prahy se můžeme těšit, snad se všichni uzdraví,“ věří Dvořák, byť z kvarteta českých medailistů se halová atletika týká pouze tyčkaře Jana Kudličky, pokud by se chodkyně Drahotová nezkusila nominovat třeba na trojku.

Před cestou do Švýcarska bylo dvanáct českých atletů v elitní osmičce sezónních evropských tabulek a ve stejný počet finálových umístění Dvořák doufal. I kvůli zdravotním indispozicím Jakuba Holuši a Elišky Klučinové se mezi osmičku nakonec vešlo jen deset českých atletů.

Desátí v bodování

V řeči čísel je to 48 bodů a desáté místo mezi zúčastněnými zeměmi. Jen v Mnichově 2002 a před dvěma lety v Helsinkách měla česká výprava víc. „Mistrovství Evropy nám v minulosti moc nešla, teď jsme ukázali, že je umíme,“ hřálo šéftrenéra.

Na palubě linky Curych-Praha v zavazadlech atletů poletí v pondělí tři medaile, tu nejcennější si odvezla už v sobotu Barbora Špotáková autem. „Já si říkal, že zisk pěti medailí by byl akurátní. A ne, že by na ně nebylo,“ litoval Dvořák zejména těsných čtvrtých míst výškaře Jaroslava Báby a překážkářky Denisy Rosolové.

Tahounem výpravy, jako už tradičně, byla Špotáková. Poosmé za sebou se z velké akce nevracela bez medaile, byť curyšské zlato bylo tvrdě vybojované.

„Bára je velemazačka. Je úžasné, že ze sebe v takovém momentu vydoluje, co je třeba,“ ocenil šéftrenér světovou rekordmanku, na níž v závěrečné soutěži celého programu navázal stříbrem její tréninkový parťák Vítězslav Veselý. „Rozhodně tu neházel špatně, i když na vítězného Ruuskanena tady asi nebylo,“ viděl trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Drahotová je divoška

Kudlička v tyči potvrdil druhým bronzem během jedné sezóny, že už se stabilizoval ve světové špičce, Drahotová zase po juniorském triumfu na mistrovství světa v Eugene jen prokázala, že v ní má nejen česká atletika obrovský potenciál.

„Je to divoška, šla do závodu s tím, že se popere i o stupínek nejvyšší. Pořád je to práče, má vše před sebou. Tak se těším za dva roky,“ vyhlížel Dvořák olympijské Rio.

Samostatnou kapitolou pak byl téměř pohádkový návrat překážkáře Petra Svobody pátým místem po letech vážných zdravotních problémů. „Ukázal se tu jako závodník, i když ve finále byl rozsekanej. Pro mě je to echtovní vítěz,“ ocenil Dvořák.

Množství výpadků

Šampionát v Curychu ale nebyl plný pozitiv, což při početné 43členné výpravě ani nebylo reálné. Počet sedmi atletů (nepočítaje Holušu, jenž absolvoval rozběh), kteří z Curychu odjeli bez zapsaného výkonu, je vysoký.

„Samozřejmě mě mrzí ti, co nedokončili, nebo nikam nehodili… Někteří se tu neukázali, ale věřím, že je to nakopne a budou se chtít předvést už v hale v Praze. Chtěl bych, aby se tam představilo co nejvíce českých atletů, byť po třech v každé disciplíně to samozřejmě nebude,“ vyhlíží už Dvořák halové mistrovství Evropy.

Medailové pořadí
1. Velká Británie12–5–6
2. Francie9–8–6
3. Německo4–1–3
4. Rusko3–6–13
5. Nizozemsko3–2–1
...12. Česko1–1–2

Reklama

Související témata: