Hlavní obsah

Dopuješ? Zaplatíš za falšování testů! Dokument německé televize přináší drsné svědectví

Velký poprask způsobil ve sportovním světě dokument, který ve středu večer odvysílala německá stanice ARD. Uvádí se v něm, že až 99 procent ruských atletů dopuje. Mezinárodní antidopingová asociace WADA i atletická federace IAAF se obsahem pořadu budou zabývat. „Je to snůška lží,“ reagoval šéf ruské atletiky Valentin Balachničev.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Skoro půl miliónu eur, vyplatila podle svých slov Lilija Šobuchovová Ruské atletické federaci za falšování testů.

Článek

Nejzávažnějším obviněním dokumentu, který využívá záběry skrytých kamer, je, že ruští funkcionáři přijímají od atletů peníze za zprostředkování zakázaných látek a následné krytí antidopingových testů. „Většina, tak 99 procent atletů reprezentujících Rusko, užívá zakázané substance. Můžou dostat cokoliv, co chtějí," tvrdí v pořadu bývalá ruská diskařka Jevgenija Pečerinová, které si aktuálně odpykává desetiletý zákaz činnosti.

Další hříšnice Lilija Šobuchovová, bývalá vítězka londýnského maratónu, která je v trestu po nesrovnalostech v biologickém pasu, v pořadu přiznává, že Ruské atletické federaci vyplatila celkem 450 000 euro (téměř 12,5 mil. Kč) za falšování dopingových testů. Olympijská vítězka z Londýna na osmistovce Maria Savinová zase přiznává použití zakázaného steroidu oxandrolonu.

Za krytí dopingu měli elitní atleti ruské federaci odvádět pět procent svých výdělků, mimosoutěžním testům na soustředěních se podle dokumentu vyhýbali používáním falešných jmen.

Reklama

Související témata: