Hlavní obsah

Švédové zkusili revoluční atletickou novinku. Dálka tak ztrácí své kouzlo, namítá Dvořák

Michal OsobaSport.cz

Skokankám do dálky na středečním mítinku v Malmö ubyla jedna starost, nemusely si vyměřovat rozběh na centimetry, aby co nejlépe trefily odraz. Novátorský podnik totiž měřil skokankám výkony elektronicky přesně z místa odrazu kdekoliv na dvaceticentimetrovém odrazovém prkně.

Foto: Sport.cz

Švédská vícebojařka Carolina Klüftová na ilustračním snímku.

Článek

„Takto zvítězil opravdu ten, kdo skočil nejdál, ne ten, kdo se odrazil nejblíže plastelíně,“ vysvětloval ředitel mítinku Rajne Söderberg, podle něhož má tento způsob měření v atletice budoucnost.

Skutečně se takového měření dočkáme i na velkých šampionátech? Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák není přívržencem této novinky.

„Dálka by ztratila své kouzlo. Takhle má i své úskalí, že se člověk musí s odrazem někam trefit, vzít na sebe riziko, že to odskáče červeným praporkem. Pro výkon samotný je to zajímavé, ale těžko říct, zda i pro samotnou soutěž, když se člověk může odrazit, kde chce,“ říkal trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Při přešlapech šedivějí vlasy

Přešlapy se v Malmö standardně počítaly jako nezdařené pokusy, byť skokanky neměly důvod riskovat. „Když má člověk dva křížky, už mi trochu šedivějí vlasy, takže z toho pohledu bych novinku uvítala, na druhou stranu i v tom je kouzlo dálky,“ přemítá vícebojařka a jedna z nejlepších českých dálkařek Eliška Klučinová.

Výsledky závodu v Malmö tak byly trochu zmatečné, výkon vítězné Srbky Ivany Španovičové 699 cm totiž byl totiž mnohdy mylně označován jako národní rekord a nejlepší letošní světový výkon, a tak i Španovičová musela na svém Twitteru vyvádět fanoušky z omylu.

„Oficiálně jsem skočila 683, na rekordní zápis si ještě musíme pár dnů počkat,“ psala s výhledem na halové mistrovství Evropy v Praze.

Reklama

Související témata: