Hlavní obsah

Klučinová má psychologa na překážky a tuší: Jestli nechci zametat, bude třeba český rekord

Michal OsobaPrávo

V sedmiboji pravidelně reprezentuje na vrcholných akcích a vylepšuje český rekord, předloni byla sedmá na mistrovství světa. Jenže v halovém pětiboji si Eliška Klučinová příští pátek při halovém mistrovství Evropy odbude na vrcholné akci premiéru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Eliška Klučinová v koulařském sektoru při halovém mistrovství republijy.

Článek
Fotogalerie

Jednou už jste byla blízko startu, jenže v Paříži vás před čtyřmi lety skolila nemoc…

Já byla i na rozcvičováku, ale pak jsem si to rozmyslela… (úsměv) Takže premiéra přijde teď.

Čím to, že jste v minulosti hale nevěnovala takovou pozornost?

Moc jsem ji neměla ráda, letos už jsem si ji oblíbila. Hlavně, jak jsem měla problémy s haluxy (vybočenými palci), s nimiž jsem byla i na operaci, není pro mě halové běhání optimální. Spíš, abych přes zimu nelenila, absolvovala jsem pár disciplín a hlavní bylo léto. Ale letos, jak je šampionát v Praze, navíc jsem díky loňskému roku měla nominaci jistou, tak jsem do toho šla naplno.

Loňskou sezónu vám ukončilo zranění nohy na mistrovství Evropy v Curychu. Jak dlouho jste se dávala dohromady?

Ukončila jsem sezónu dřív, tak jsem měla o to víc času regenerovat a rehabilitovat. Mělo to být za měsíc v pořádku, tak jsem si užívala volna, ale trápila jsem se ještě další měsíc.

Zranění jste si přivodila na překážkách. Neměla jste na nich pak psychický blok?

Mám pocit, že mám psychický blok z principu… (úsměv) Snažím se ho odbourávat, už mám i psychologa vyloženě na překážky, protože s nimi bojuju. Přijde mi trapné je takhle běhat, když rychlost mám. Na mistrovství republiky už jsem trochu zrychlila, snad to půjde dál.

Jak funguje psycholog specializovaný na překážky?

Chtěla jsem mít psychologa na všechny disciplíny, ale úplně si na to netroufl, nevěděl, kde začít, tak jsem řekla, že začneme na překážkách. Je to náš dlouhodobý kamarád, tři roky jsme si povídali, ale až teď jsme se zaměřili vyloženě na překážky.

S výkonem 4531 bodů z Apeldoornu jste v letošních evropských tabulkách pátá…

Ale největší favoritky letos zatím víceboj neabsolvovaly. V Apeldoornu to zase nebyly tak zázračné výkony, ve všech disciplínách jsem se od té doby zlepšila. Forma jde nahoru.

Vyhlížíte český pětibojařský rekord Denisy Rosolové 4632 bodů?

Ani jsem přesně nevěděla, kolik je, ale myslím, že když mám ambice úplně nezametat na chvostu, český rekord to bude chtít. Asi i o dost vylepšený…

Kam by vás český rekord mohl ve výsledkové listině zařadit?

Tak na šesté až osmé místo. Letos je to hodně nabité, když Cachovce nestačí ani 6400, což je velmi kvalitní výkon a jindy by stačil…

Kateřina Cachová se mezi vybrané pětibojařky o pouhých osm bodů nevešla. Pomohla by vám parťačka přímo v závodě?

Já bych tam Kaču určitě brala… (úsměv) Bylo by to příjemnější, mohly bychom se hecnout, pomoct si navzájem. Škoda.

Vy jste splnila limit i pro výšku, jenže ta se koná ve stejný den jako pětiboj. Lákalo by vás si někdy vyzkoušet na vrcholné akci i jednotlivou disciplínu?

Zase se mi to kryje… Moc by mě to lákalo, ale musela by ta disciplína být po víceboji. Protože ten je mojí hlavní disciplínou, tak kdyby to vyšlo ideálně den nebo dva po něm.

Reklama

Související témata: