Hlavní obsah

Diack popřel, že žádal od ruského svazu peníze

Bývalý předseda Mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack popřel páteční informace francouzského listu Le Monde, že požádal šéfa ruského svazu Valentina Balachničeva o peníze na podporu senegalské opozice v prezidentských volbách. Senegalský funkcionář, jenž je ve Francii vyšetřován kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz, to prostřednictvím právních zástupců vzkázal agentuře Reuters.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Atletika. Ilustrační foto.

Článek

Le Monde s odvoláním na přepisy výslechů napsal, že Diack, jenž čelí obvinění, že za milionové částky kryl dopingové případy, přiznal, že Balachničeva v roce 2011 požádal o 1,5 miliónu eur (asi 40,5 miliónu korun). IAAF v té době řešila řadu dopingových prohřešků ruských atletů. Peníze prý použil na financování kandidatury tehdejšího opozičního kandidáta a dnešního prezidenta Senegalu Mackyho Salla.

"Prezident Lamine Diack místopřísežně tvrdí, že nikdy nedal ani nejmenší částku kandidátovi Mackymu Sallovi, který se stal prezidentem Senegalu, ani manažerům jeho volební kampaně," uvedli Diackovi právníci v oficiálním prohlášení. "Znovu zdůrazňuje, že nikdy nežádal ani nedostal nic k osobnímu obohacení," dodali.

Balachničev, kterého Le Monde už v pátek kontaktoval, rovněž popřel, že by kdy s Diackem takový rozhovor vedl. Proti informacím se ohradil i Sall, podle mluvčího senegalské vlády prezident na svou kampaň žádné peníze od Diacka nečerpal.

Reklama