Hlavní obsah

Armstrong dojel poslední etapu. Definitivně je bez titulů a má doživotní distanc

Aktualizováno

Mezinárodní cyklistická unie potvrdila, že Američan Lance Armstrong přišel kvůli dopingu o sedm titulů z Tour de France a má doživotní zákaz startů. Její zástupci na pondělní tiskové konferenci oznámili, že souhlasí se sankcemi, které bývalému závodníkovi udělila Americká antidopingová agentura.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Lance Armstrong před sedmi lety netušil, že o všechny své triumfy přijde.

Článek
Fotogalerie

Šéf unie Pat McQuaid řekl, že UCI se nebude proti rozhodnutí USADA odvolávat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne. "Tím, co jsem četl ve zprávě USADA, jsem znechucený. Lance Armstrong nemá v cyklistice místo," prohlásil McQuaid.

Zároveň uvedl, že cyklistika by měla začít znovu od začátku a hledět přitom do budoucna. "UCI si přeje začít tuto cestu již dnes potvrzením, že se nebude odvolávat k arbitrážnímu soudu v Lausanne a bude plně uznávat sankce, které uložila USADA," řekl McQuaid. "Cyklistika má budoucnost. Není to poprvé, kdy jsme na křižovatce, nebo musíme začít zase nanovo."

Sama UCI byla obviňována, že Armstrongův doping v minulosti kryla, a čelila rovněž kritice za to, jak se k jeho skandálu postavila. McQuaid však důvod ke své rezignaci nevidí. "Když jsem do této funkce nastoupil v roce 2005, boj proti dopingu jsem měl za svoji prioritu. Dobře jsem věděl, že doping v cyklistice měl své místo. Ale cyklistika ušla dlouhou cestu a odstoupit nemám v úmyslu," uvedl. "Je mi ovšem líto, že všechny provinilce jsme nemohli chytit a z našeho sportu vyřadit," dodal.

Jednačtyřicetiletý Armstrong přišel o svou vítěznou sérii na Tour z let 1999 až 2005, k níž si podle Americké antidopingové agentury pomáhal velmi propracovaným systematickým dopingem. Podle ředitele legendárního závodu Christiana Prudhomma zůstanou všechny ročníky, v nichž slavný Texasan triumfoval, bez oficiálního vítěze. UCI se tímto tématem bude v pátek ještě zabývat.

Prudhomme se domnívá, že tituly z daného období nemají nikomu dodatečně připadnout už proto, jak rozšířený tehdy doping mezi jezdci byl. To naznačuje i více než tisícistránková zpráva USADA, podle níž byl Armstrong součástí "toho nejvíce sofistikovaného, profesionálního a úspěšného dopingového programu, který kdy sport viděl".

"Je velmi obtížné akceptovat a pochopit, že se něco takového dělo. Lance Armstrong si zaslouží být pro cyklistiku zcela zapomenutou postavou," prohlásil Prudhomme. Počítá s tím, že Armstrong bude muset vrátit odměny za dosažené výsledky. "Reglement UCI je jasný. Když bude některému jezdci odebráno umístění, které je spojené s prémií, musí je (prize money) vrátit," dodal Prudhomme. Podle výpočtů sportovního listu L'Équipe si Armstrong vydělal na odměnách při svých úspěších na Tour zhruba tři milióny eur (asi 77 miliónů korun).

Armstrongovu gloriolu nejlepšího světového silničáře ničí doping
Datum a místo narození: 18. září 1971, Plano (Texas)
Státní příslušnost: USA
Profesionální kariéra: Motorola (1992-96), Cofidis (1997), US Postal Service (1998-2004), Discovery Channel Pro Cycling Team (2005), Astana (2009), RadioShack (2010-2011)
Největší úspěchy v etapových závodech: sedminásobný vítěz Tour de France (1999-2005) - diskvalifikován; mistr světa v silničním závodě profesionálů 1993; bronz na OH 2000 v časovce
Rodina: rozvedený, s bývalou manželkou Kristin má syna Luka Davida a dcery Isabelle Rose a Grace Elizabeth, se současnou přítelkyní Annou Hansenovou syna Maxwella Edwarda a dceru Olivii Marii
Ostatní: původně se specializoval na plavání a později triatlon, v roce 1991 vyhrál amatérské mistrovství USA v cyklistice; po OH 1992 v Barceloně podepsal profesionální smlouvu se stájí Motorola a hned následující rok se stal historicky nejmladším profesionálním mistrem světa na silnici.
V říjnu 1996 oznámil, že trpí rakovinou varlat a s padesátiprocentní šancí na přežití podstoupil náročnou léčbu; v květnu 1997 ho onkologové prohlásili za uzdraveného a v únoru 1998 opět vystartoval do závodu; v letech 1999 až 2005 vyhrál Tour de France a se sedmi triumfy se stal rekordmanem nejprestižnějšího etapového závodu světa; po sedmém vítězství v roce 2005 ukončil kariéru, o čtyři roky později se však k vrcholové cyklistice vrátil s hlavním cílem zviditelnit boj proti rakovině.
S cyklistikou definitivně skončil v roce 2011, od té doby se věnuje triatlonům a maratonům; prakticky po celou kariéru musel čelit různým obviněním z dopingu, ačkoli užívání nedovolených látek vždy rázně popíral a ze všech testů vyšel s čistým štítem; letos v červnu jej USADA na základě nového rozboru Armstrongových krevních vzorků a výpovědí řady svědků obvinila z užívání krevního dopingu, testosteronu, růstového hormonu, steroidů a dalších nepovolených látek (kompletní zpráva o Armstrongově propracovaném organizovaném dopingu čítá více než tisíc stran).
V srpnu Armstrong oznámil, že se proti obviněním z dopingu již nebude dál bránit, v reakci na to USADA Armstronga zbavila všech titulů od roku 1998 včetně sedmi vítězství z Tour de France a doživotně distancovala z cyklistických závodů, což potvrdila i Mezinárodní cyklistická unie (UCI); kvůli aféře se od Armstronga odvrátila řada dlouholetých sponzorů (například oděvní firma Nike, výrobce kol Trek nebo pivovar Anheuser-Busch) a on sám odstoupil z funkce předsedy své charitativní organizace Livestrong na podporu boje s rakovinou.

Proti Armstrongovi svědčili i bývalí týmoví kolegové, kteří pak díky spolupráci dostali snížené tresty za doping. "Pohnulo se to až po intervenci federálních agentů, kteří si ty závodníky předvolali, položili před ně na stůl odznak a pistoli a řekli jim: 'Čelíte velké porotě, musíte mluvit pravdu'. Tohle ty jezdce zlomilo," konstatoval McQuaid.

Výrok UCI byl očekávaným vyústěním rozsáhlého skandálu okolo jedné z největších postav cyklistické historie. "Unie nemá na výběr. Podepsala kodex Světové antidopingové agentury WADA a ten ji k tomu zavazuje," řekl v srpnu šéf USADA Travis Tygart.

Armstrong, který v loňském roce definitivně skončil se závoděním, prakticky po celou kariéru čelil různým obviněním z dopingu, ačkoli ze všech testů vyšel s čistým štítem. Letos v červnu jej ale USADA na základě nového rozboru dřívějších krevních vzorků a výpovědí řady svědků obvinila z užívání krevního dopingu, testosteronu, růstového hormonu, steroidů a dalších nepovolených látek.

V srpnu Armstrong oznámil, že proti obvinění z dopingu se už nebude bránit. V reakci na to ho USADA zbavila všech titulů od roku 1998 včetně vítězství z Tour de France a doživotně distancovala z cyklistických závodů.

Kvůli aféře se od Armstronga odvrátila řada dlouholetých sponzorů (například oděvní firma Nike, výrobce kol Trek nebo pivovar Anheuser-Busch a nově také výrobce brýlí Oakley). On sám minulý týden odstoupil z funkce předsedy své charitativní organizace Livestrong na podporu boje s rakovinou, z níž se sám úspěšně vyléčil.

Přehled nejznámějších dopingových případů na cyklistické Tour de France v posledních letech:
2006 - Vítěz Tour de France Američan Floyd Landis měl během závodu pozitivní test na hormon testosteron. Po dlouhotrvajícím procesu byl zbaven titulu a potrestán dvouletým zákazem startu.
2007 - Během Tour de France byli kvůli dopingovým nálezům vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov, Ital Cristian Moreni a Španěl Iban Mayo. Z pozice lídra byl navíc z rozhodnutí jeho týmu Rabobank kvůli podezření z dopingu odvolán Dán Michael Rasmussen. Všichni dostali tresty od jednoho roku do dvou let.
2008 - Během Tour de France byli na krevní doping pozitivně testováni Bernhard Kohl z Rakouska, Španělé Manuel Beltrán a Moises Duenas, Italové Riccardo Ricco a Leonardo Piepoli nebo Němec Stefan Schumacher, zakázané látky měli v těle i Kazach Dmitrij Fofonov a Francouz Jimmy Casper. Většina závodníků dostala dvouletý trest.
2010 - Španěl Alberto Contador měl při svém třetím triumfu na Tour de France pozitivní nález na clenbuterol. Po dlouhých průtazích byl zpětně potrestán dvouletým zákazem startu a anulováním všech výsledků dosažených po nálezu včetně triumfů na Tour de France 2010 a Giru d'Italia 2011.
2012 - Americký cyklista Lance Armstrong byl kvůli systematickému organizovanému dopingu, jež prokázalo nové vyšetřování Americké antidopingové agentury (USADA), zpětně zbaven všech svých titulů od roku 1998 včetně sedmi vítězství na Tour de France z let 1999 až 2005. Zároveň byl doživotně distancován ze všech cyklistických závodů.

Reklama