Hlavní obsah

Cyklisté Bláha s Hačeckým jsou vicemistry světa v madisonu

Cali

Dráhoví cyklisté Martin Bláha a Vojtěch Hačecký se stali vicemistry světa v bodovacím závodě dvojic madisonu. Na šampionátu v kolumbijském Cali zvítězili Španělé David Muntaner a Albert Torres. Bláha má v této disciplíně třetí medaili z MS - v roce 2009 byl třetí a v roce 2011 druhý s Jiřím Hochmannem.

Foto: Jose Miguel Gomez, Reuters

Čeští dráhoví cyklisté Martin Bláha (zcela vlevo) a Vojtěch Hačecký (druhý zleva) na stupních vítězů. Uprostřed se radují vítězové David Muntaner (vlevo) a Albert Torres ze Španělska. Vpravo jsou třetí Stefan Kueng (druhý zprava) a Thery Schir ze Švýcarska.

Článek

Bláha s Hačeckým byli v závodě na 50 kilometrů jednou ze čtyř dvojic, kterým se podařil únik a jež absolvovaly plný počet 200 kol. Z deseti hodnocených sprintů čeští jezdci vyhráli hned ten první a bodovali ještě v dalších čtyřech. Ziskem 12 bodů zaostali o šest za Španěly, kteří si připsali tři dílčí prvenství.

Konečné pořadí ale nebylo dlouho známé. Bezprostředně po závodě se z titulu radovali favorizovaní Belgičané Jasper de Buyst a Kenny de Ketele. Na kontě měli suverénně nejvíc bodů (31), ale rozhodčí nakonec po zdlouhavém přezkoumávání videozáznamu uznali protest švýcarské výpravy. Podle něj Belgičané na rozdíl od úspěšného kvarteta nezískali celé kolo náskok, ale dostihli jen skupinu pronásledovatelů. Belgičanům proto odepsali jedno kolo, což pro ně znamenalo pád na páté místo.

Bláha s Hačeckým zůstali jedinými českými medailisty v Cali. Jarmila Machačová při obhajobě titulu v bodovacím závodě obsadila 15. místo. V posledním dnu soutěží neuspěli ve sprintu Pavel Kelemen a Adam Ptáčník, kteří po nezdaru v prvním kole vyřazovacích jízd obsadili na základě časů z kvalifikace 17. a 23. místo.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Cali (Kolumbie):
Muži:
Sprint - finále:
Pervis (Fr.) - Botticher (Něm.) 2:0
o 3. místo:
Dmitrijev (Rus.) - Glaetzer (Austr.) 2:0
...
17. Kelemen
23. Ptáčník (oba ČR)
Madison (bodovací závod dvojic):
1. Muntaner, Torres (Šp.) 18
2. Bláha, Hačecký (ČR) 12
3. Küng, Schir (Švýc.) 7
Ženy:
Keirin:
1. Vogelová (Něm.)
2. Mearesová (Austr.) -0,085
3. Jamesová (Brit.) -0,140
Omnium:
1. Hammerová (USA) 14
2. Trottová (Brit.) 20
3. Edmondsonová (Austr.) 24

Reklama

Související témata: