Hlavní obsah

Bikeři zářili na ME v maratónu. Huříková zlatá, Kulhavý stříbrný

Ballyhoura

Tereza Huříková se stala mistryní Evropy v maratónu horských kol a Jaroslav Kulhavý získal v irské Ballyhouře stříbrnou medaili. Olympijský vítěz nestačil v závodu na 93 kilometrů jen na kolegu z týmu Specialized Švýcara Christopha Sausera, který je úřadujícím světovým šampiónem v této disciplíně. Čtvrtý dojel Matouš Ulman.

Foto: Sport.cz

Tereza Huříková

Článek

Huříková od startu jela v čelní skupině, ze které postupně odpadaly závodnice. Po první třetině závodu na 75 km s převýšením téměř dva tisíce metrů byla skupina pouze tříčlenná, v polovině už jela česká reprezentantka sólo místy s náskokem až dvou minut. Manko sice začala postupně stahovat Britka Bighamová, Huříkové se ale první místo podařilo udržet. V cíli byla o půlminutu dřív a slaví první velký triumf mezi dospělými.

Kulhavý se utrhl se Sauserem

Pro Kulhavého bylo ME především vítanou prověrkou před MS v Jižní Africe. "Mám radost, konečně mi vyšel závod!" radoval se Kulhavý na svém webu. "Hned na začátku jsme se 'Susim' ostatním odjeli. Odtáhl jsem prvních třicet kilometrů, jeli jsme šrot a vybudovali jsme si velký náskok na ostatní. Ke konci na širokých cestách byl ale Christoph silnější, ve stoupání mi trošku cuknul a už jsem ho nedokázal sjet," konstatoval bývalý mistr světa v cross country.

Maratónské ME zařadil do svého programu poté, co kvůli zranění kolena ze Světového poháru v Albstadtu vynechal před týdnem kontinentální šampionát v cross country v St. Wendelu. Teď se bude chystat na MS v maratónu v Pietermaritzburgu, které se pojede za dva týdny.

"Na to, že jsem po Albstadtu trénoval asi jen šest dní, tak jsem spokojený. Byli tu stejní závodníci, jací by měli jet o duhový trikot za 14 dní v Africe, takže ještě trochu poladím formu a doufám, že to bude dobré," uvedl Kulhavý.

ME v maratónu horských kol - Ballyhoura (Irsko)
Muži (93 km)
1. Sauser (Švýc.)3:41:16 hod.
2. Kulhavý (ČR)-43 s
3. Soukup (Rak.)-6:17 min.
4. Ulman (ČR)-8:12
5. Ferreira (Portug.)-8:32
...
20. Novák (ČR)-17:47
23. Hynek (ČR)-23:36
28. Raboň (ČR)-31:13
Ženy (75 km)
1. Huříková (ČR)3:31:53 hod.
2. Bighamová (Brit.)-30 s
3. Lövsetová (Nor.)-2:37 min.
4. Kollmannová (Rak.)-4:00
5. Stenerhagová (Švéd.)-6:00

Reklama