Hlavní obsah

König smělými ambicemi na Tour šokoval zahraniční novináře. Teď kolem něho krouží elitní týmy

Jaroslav JiránekPrávo

Naplno si pondělní druhý den odpočinku na Tour de France mohl užívat český cyklista Leopold König. Aby ne, vždyť průběžným umístěním na osmé pozici svůj předstartovní plán zatím plní na sto procent.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Leopold König byl jedním z hrdinů třinácté etapy Tour. Za ním Polák Rafal Majka.

Článek

Cítil se málem dotčený, když se ho před pár dny zahraniční novináři ptali, zda je reálný cíl vedení týmu NetApp, aby v pařížském cíli figuroval v patnáctce nejlepších. „Já jsem si stanovil umístění do desítky," šokoval suverénní odpovědí. To už věděl, že mu to v kopcích šlape, a dvě etapy v Alpách mu nalily plný kalich sebevědomí.

Moc ho potřeboval, při prvním volném dnu totiž figuroval až na 21. příčce, na elitní desítku ztrácel přes čtyři minuty a hlavou se mu honilo ledacos.

Včera mohl rozdávat úsměvy, přestože ho čeká ještě šest těžkých etap. Hned úterní, nejdelší v celém ročníku (237,5 km), zavede cyklisty do Pyrenejí, kde pak stráví ještě další dva kruté dny. Königa to ale nijak neděsí. „Na loňské Vueltě se mi pyrenejské kopce moc líbily, tak snad to bude dobré. Vlastně se do nich těším, i když vím, že právě tam se bude Tour rozhodovat," prohlásil mnohoznačně.

Německá stáj je Königovi malá

Pokud se 26letému rodákovi z Moravské Třebové bude dařit jako v Alpách, neměla by mu elitní desítka uniknout. A v pařížském cíli by ho mohly čekat příjemné starosti. Německá stáj mu pomalu začíná být malá, elitní týmy už se poptávají.

„Hned po skončení Tour budeme s Königem jednat," přiznává i manažer týmu Ralph Denk, že udržet stále jasněji zářící českou hvězdu nebude vůbec jednoduché.

Stejnou pohodičku jako König mohl mít včera i lídr Tour Vincenzo Nibali. Italského šampióna může o triumf připravit zřejmě jen nějaká hodně nepříjemná událost. „O něčem takovém ale vůbec nepřemýšlí. Ukázal, že je v pelotonu šéfem," má jasno šéf Astany Alexander Vinokurov. I experti se shodují, že jediným, kdo může porazit Nibaliho, je Nibali sám.

Překoná Leopold König české maximum na Tour, kterým je z loňska konečná pátá příčka Romana Kreuzigera?
Ano
29,6 %
Ne
62,3 %
Vyrovná Kreuzigerův nejlepší výsledek
8,1 %
Celkem hlasovalo 12778 čtenářů.

Reklama