Hlavní obsah

König se v závěru etapy připletl do hromadného pádu! Na Tour ale uhájil deváté místo

Bergerac
Aktualizováno

Po pyrenejských galejích čekala cyklisty na slavné Tour de France rovinatá devatenáctá etapa z Maubourguetu do Bergeracu dlouhá 208,5 km, kterou za vydatného deště ovládl Ramonas Navardauskas. Český cyklista Leopold Köning se zhruba tři kilometry před cílem dostal do hromadného pádu, ale protože šlo o kolizi v ochranné zóně, nakonec byl klasifikován na 86. místě se stejným časem jako vítěz. V elitní desítce se celkové pořadí ani rozestupy neměnily, takže českému cyklistovi patří dál devátá příčka.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Český cyklista Leopold König se drží za předloktí po pádu v závěru 19. etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Navardauskas ze stáje Garmin-Sharp se stal vůbec prvním Litevcem, který vyhrál etapu na Tour de France. Vyšel mu útok, který před dotírajícím pelotonem nakonec uhájil. Druhý dojel Němec John Degenkolb, třetí pak Nor Alexander Kristoff.

„Vyhrát etapu na Tour de France bylo vždy mým velkým snem. To je asi pro každého stejné. Chtěl bych hlavně poděkovat svým týmovým kolegům," radoval se Litevec.

König budet na časovku fit

Königovi se nepodařilo vyhnout na mokré cestě hromadnému pádu, do nějž se zapletl mimo jiné i Slovák Peter Sagan, necelé tři kilometry před cílem. Po pádu se držel za předloktí a jen těžce se zvedal ze země. Do cíle ale dojel.

„Trošku mě bolí bok a loket. Ale naštěstí to nebylo nic vážného, jak bylo mokro, tak jsem se sklouzl. Sobotní časovku to neovlivní," svěřil se v cíli Radiožurnálu. „Soustředil jsem se hlavně na značku neutrální zóny 3 kilometry před cílem. Pak jsem si říkal, že už mi je vše jedno, no a vydrželo to 200 metrů a osm z deseti lidí celkového pořadí bylo na zemi," doplnil.

V sobotu mají závodníci poslední šanci zamíchat celkovým pořadím v časovce. Očekává se tuhý boj především o druhou a třetí příčku. Leopold König bude mít šanci zaútočit na osmé či sedmé místo, které okupují s těsným odstupem Nizozemci Ten Dam a Mollema. Lídr Tour Vicenzo Nibali má náskok přes sedm minut a jeho pozice už je takřka neotřesitelná.

Cyklistický etapový závod Tour de France
19. etapa: Maubourguet Pays du Val d’Adour - Bergerac (208,5 km):
1. Navardauskas (Lit./Garmin) 4:43:41
2. Degenkolb (Něm./Giant)
3. Kristoff (Nor./Kaťuša)
4. Renshaw (Austr./Omega Pharma Quick-Step)
5. Bennati (It./Tinkoff - Saxo)
6. Petacchi (It./Omega Pharma Quick-Step)
7. Dumoulin (Fr./AG2R)
8. Simon (Fr./Cofidis)
9. Vanmarcke (Belg./Belkin)
10. Roelandts (Belg./Lotto),
... 86. König,
110. Bárta (oba ČR/Netapp) všichni -7.
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 85:29:26
2. Pinot (Fr./FDJ.fr) -7:10
3. Péraud (Fr./AG2R) -7:23
4. Valverde (Šp./Movistar) -7:25
5. Bardet (Fr./AG2R) -9:27
6. Van Garderen (USA/BMC Racing) -11:34
7. Mollema -13:56
8. Ten Dam (oba Niz./Belkin) -14:15
9. König -14:37
10. Zubeldia (Šp./Trek) -16:25,
...74. Bárta -3:07:38.

Reklama