Hlavní obsah

Bez dopingových kontrol bych tady možná ani nebyl, chválí Nibali

Vincenzo Nibali, který je na prahu celkového vítězství na Tour de France, ocenil práci anti-dopingových agentur. Italský cyklista by dojezdem do Paříže měl zkompletovat triumfy na všech třech velkých Grand Tours a podle svých slov za to vděčí také účinnějšímu boji s dopingem. „Kdyby nebyly všechny ty kontroly a biologické pasy, možná bych tady vůbec nebyl,“ citovala Nibaliho na svých stránkách BBC.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Vincenzo Nibali je krůček od celkového vítězství na Tour de France.

Článek

„Bylo dosaženo velkého pokroku a výsledky můžeme vidět nyní," pochvaloval si devětadvacetiletý lídr stáje Astana, jenž spolu s Romanem Kreuzigerem v týmu Liquigas debutoval na Tour v roce 2008. Italský jezdec tehdy skončil devatenáctý, tedy o sedm míst za českým závodníkem. V tomtéž roce byly zavedeny Mezinárodní cyklistickou unií biologické pasy, do nichž se zaznamenávají dlouhodobé hodnoty látek v krvi a moči.

Právě kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu stáj Tinkoff-Saxo dočasně vyřadila Romana Kreuzigera.

Dva roky poté, co oba jezdci poprvé nastoupili do Tour de France, získal Nibali své první vítězství na Grand Tour, když ovládl Vueltu. Loni se radoval na domácím Giru a nyní slaví na Tour de France.

Reklama

Související témata: