Hlavní obsah

Kreuziger chystá návrat do pelotonu. Nic jsem neudělal, kauza vyžaduje strategický postup, říká

Praha

Už zase vyrazí do boje. Český cyklista Roman Kreuziger se připravuje na návrat do pelotonu, od neděle bude usilovat o přední příčky v etapovém závodě Kolem Polska. I bez toho, že by absolvoval těžké kopce na Tour de France, má za sebou náročný měsíc od doby, kdy vyšly najevo nesrovnalosti v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012. Teď už zaměřil pozornost na Vueltu, poslední závod z letošní Grand Tours.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Cyklista stáje Tinkoff-Saxo závodil naposledy v červnu Kolem Švýcarska. "Tour jsem čistě teoreticky mohl jet. Ale mám respekt k závodu. Nechtěl jsem, aby proti tomu začala UCI bojovat," připomněl na svém webu situaci, která nastala před startem nejprestižnějšího etapového závodu. "A druhá věc je, že psychicky by bylo i pro mne náročné závodit na Tour. Ta kauza vyžaduje spoustu strategického postupu a přemýšlení," uvedl Kreuziger dále.

Nyní už ale má jasný plán. "Začneme Polskem a můj další cíl je být na Vueltě. Ale uvidíme, jaká bude reakce UCI po Polsku," podotkl.

Vedení týmu už však neshledává důvody, proč by Kreuziger nemohl závodit. "Nejet Tour bylo oboustranné rozhodnutí. Tým mě podporuje, ale chránili se, aby nebyl tlak na stáj, kde byl Alberto (Contador) kandidátem na vítězství. Navíc já bych zároveň nebyl v pohodě, protože i když to za mne řeší jiní lidé, musím komunikovat s právníkem i s experty," vysvětlil Kreuziger.

Prozradil též, že i když měl nějaké právníky v zahraničí, zjistil, že řeč je v těchto citlivých záležitostech velkou bariérou. "Chci na sto procent rozumět tomu, co se řeší nebo neřeší. Proto jsem přešel na českého právníka, pana doktora Jana Šťovíčka," řekl Kreuziger.

"Právníků je spousta, ale sportovní právo je specifické a on je v něm jeden z nejlepších. Řešil i případ kajakáře Štěrby před olympiádou v Londýně. Pan doktor Štovíček mi hodně tu práci ulehčuje, ví, jak komunikovat se svazy. Konečně jsme nabrali správný směr a věřím, že do Vánoc bychom mohli vědět, co a jak," doplnil osmadvacetiletý Kreuziger.

Nadále přetrvává jeho víra v dobrý konec celé kauzy. "Není to lehká situace, ale mám kolem sebe výborného právníka i tým, který mi vychází maximálně vstříc a chápe situaci. Beru to tak, že jsem nic neudělal a že pokud nějaká spravedlnost je, měla by se ukázat," prohlásil Kreuziger.

Připomíná také, že hned tři na sobě nezávislí experti řekli, že nevidí problém. "A vše jsme jim poslali pod kódem bez jména. Každý expert, než se do nějakého biologického pasu zapojí, vám řekne: 'Vidím nebezpečí, odmítám to řešit.' Nebo naopak řekne: 'Vidím něco absurdního, rád vám pomohu.' A až potom se expert dozví jméno závodníka. Experty jsem měl z Belgie a Itálie, třetí je z Anglie a přemýšlíme, jestli zapojíme nějakého dalšího. U všech tří i u všech tří našich týmových doktorů byl závěr stejný: Nic jsem neudělal," shrnul Kreuziger.

Reklama

Související témata: