Hlavní obsah

Kreuziger na Vueltu nesmí, arbitráž jeho odvolání zamítla. To jsem nečekal, uvedl cyklista

Roman Kreuziger španělskou Vueltu, která startuje v sobotu, nepojede. Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne ve středu zamítl odvolání českého jezdce proti dočasné suspendaci. CAS verdikt oznámil na svých oficiálních internetových stránkách. Činnost mu pozastavila před třemi týdny Mezinárodní cyklistická unie UCI. Důvodem byly nesrovnalosti v jeho biologickém pasu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger nesmí dál závodit.

Článek

Nepříjemná zpráva zasáhla Kreuzigera koncem června. Kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy ještě působil v kazašském týmu Astana, musel vynechat 101. ročník Tour de France, na které obhajoval páté místo.

Antidopingová komise mezinárodní cyklistické unie UCI mu 2. srpna kvůli dopingovému podezření oficiálně zastavila činnost. Rodák z Moravské Třebové tak nemohl startovat ani v závodu Kolem Polska.

Biologický pas sportovců
Shromažďují se v něm informace o hodnotách vybraných látek v odebraných krevních vzorcích. Podezřelé změny v krevním či hormonálním profilu mohou naznačovat použití nedovolených prostředků. UCI začala biologické pasy užívat v říjnu 2007.

Člen stáje Tinkoff-Safo se následně odvolal ke sportovní arbitráži CAS, která ale suspendaci nezrušila. "Zamítáme odvolání českého cyklisty Romana Kreuzigera," stojí mimo jiné v krátké zprávě CAS.

"Ok, tohle jsme neočekávali, ale neřekli jsme poslední slovo. Život je plný překvapení," reagoval Kreuziger na rozhodnutí CAS na sociálních sítích.

Případ bude řešit i Rozhodčí komise ČOV

Osmadvacetiletý Kreuziger patrně přijde i o účast na světovém šampionátu ve španělské Ponferradě, které je na programu koncem září.

"Je to rozhodnutí, se kterým se neztotožňujeme. Nemyslíme si, že je správné, ale musíme ho respektovat," uvedl Kreuzigerův advokát Jan Šťovíček. Zatím zná jen rozhodnutí CAS bez odůvodnění, které by mělo přijít v horizontu deseti až čtrnácti dnů. "Jsme velmi zvědavi, co tam bude za důvod," řekl Šťovíček.

Na žádost UCI musí s Kreuzigerem zahájit disciplinární řízení i Český svaz cyklistiky (ČSC). Ten se dohodl s Českým olympijským výborem (ČOV), že případ bude řešit Rozhodčí komise ČOV, nikoli Disciplinární komise ČSC, což umožňují předpisy všech jmenovaných organizací.

Rozhodčí komise ČOV je nejvyšším národním orgánem, který se zabývá případy souvisejícími s možným porušením antidopingových pravidel. Proti jejímu rozhodnutí se lze rovněž odvolat k CAS.

"Jde nám o maximální transparentnost a nezávislé posouzení případu," uvedl v tiskové zprávě předseda ČOV Jiří Kejval. Rozhodčí komise ČOV bude mít tři členy a očekává se, že rozhodne nejspíše do měsíce.

"Řízení teď dál poběží jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Těch bitev bude víc, ale doufáme, že na konci zvítězí zdravý rozum a prokáže se nevina pana Kreuzigera," prohlásil Šťovíček.

Reklama

Související témata: