Hlavní obsah

Kreuzigerův případ projedná rozhodčí komise ČOV, verdikt vynese do 22. září

Rozhodčí komise Českého olympijského výboru projedná případ suspendovaného cyklisty Romana Kreuzigera 11. září a verdikt vynese do 22. září. Kreuzigerovi zastavila činnost mezinárodní cyklistická unie UCI kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu, sportovní arbitrážní soud následně zamítl cyklistovo odvolání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Podle UCI má Kreuziger v biologickém pasu nesrovnalosti z let 2011 a 2012, kdy působil v týmu Astana. Nynější jezdec stáje Tinkoff-Saxo však dopingové podezření odmítá. Zastavenou činnost má od 2. srpna. UCI jej suspendovala těsně před startem závodu Kolem Polska, už předtím se ale nezúčastnil Tour de France, na níž loni obsadil páté místo. Po zamítnutí odvolání neodjel ani na Vueltu, na kterou se připravoval.

Disciplinární řízení s Kreuzigerem měl zahájit Český svaz cyklistiky. Ten se však dohodl s Českým olympijským výborem, že případ bude řešit tříčlenný senát rozhodčí komise ČOV, což předpisy umožňují.

"Řízení teď dál poběží jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Těch bitev bude víc, ale doufáme, že na konci zvítězí zdravý rozum a prokáže se nevina pana Kreuzigera," prohlásil cyklistův právník Jan Šťovíček minulý týden po verdiktu arbitráže v Lausanne.

Rozhodčí komise ČOV je nejvyšším národním orgánem, který se zabývá případy souvisejícími s možným porušením antidopingových pravidel. Proti jejímu rozhodnutí se lze rovněž odvolat k CAS.

Reklama

Související témata: