Hlavní obsah

Na Vueltě slavil Australan z Beskyd, Contador dál vede

Cangas do Morrazo

Alberta Contadora dělí už jen dva dny od třetího celkového triumfu na Vueltě. Španělský favorit a šampión z let 2008 a 2012 nedovolil v 19. etapě britskému rivalovi Chrisi Froomeovi stáhnout další sekundy a uhájil bezpečně červený trikot lídra. Pro vavřín si dnes dojel po úniku pět kilometrů před cílem v Cangas do Morrazo australský cyklista žijící v Beskydech Adam Hansen.

Foto: Ivan Aguinaga, ČTK/AP

Typické oslavné gesto španělského cyklisty Alberta Contadora, lídra Vuelty.

Článek

Třiatřicetiletý rodák z Queenslandu zaútočil na úpatí kopce a nedal šanci spurtérům, kteří se měli podle předpokladů dnes o vítězství poprat. Se ztrátou pěti sekund přivedl peloton do cíle Němec John Degenkolb, jenž letos na Vueltě vyhrál už čtyři etapy a má blízko k zelenému trikotu. Contador dojel osmatřicátý těsně za Froomem. Oba dělí nadále 79 sekund, o další čtvrt minutu zpět je jiný Španěl Alejandro Valverde.

"Prostě jsem využil příležitosti. Myslel jsem, že je to ještě hodně daleko, ale vyšlo to. Měl jsem dobré nohy," řekl v televizním rozhovoru Hansen, jenž měl z Grand Tours na kontě už jeden vavřín z loňského Giro d'Italia.

V sobotu čeká Contadora a spol. těžká zkouška - výšlap na prémii nejvyšší kategorie Puerto de Ancares. "Máme před sebou skutečně náročnou etapu. A budeme čelit týmu, jenž má skvělého vrchaře Froomea. Takže uvidíme, jak zareagují moje nohy," řekl Contador, lídr stáje Tinkoff-Saxo.

Dnes měl namále, protože při sjezdu z vrcholu Alto Monte Faro těsně před ním spadl Froomeův kolega ze stáje Sky Dario Cataldo. "Bylo to složité. Ani nevím, jak jsem se mu vyhnul a že jsem neskončil na zemi taky. Na posledním kilometru jsem si dával pozor a držel si odstup, kdyby ještě spadl někdo jiný," popsal Contador.

Třítýdenní Vueltu uzavře nedělní časovka na 10 km v Santiagu de Compostela.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 19. etapa: Salvaterra do Miňo - Cangas do Morrazo (176,5 km):
1. Hansen (Austr./Lotto) 4:21:58
2. Degenkolb (Něm./Giant)
3. Pozzato (It./Lampre)
4. Martinez (Fr./Europcar)
5. Matthews (Austr./Orica)
6. Soupe (Fr./FDJ.fr)
7. Martens (Něm./Belkin)
7. Stuyven (Belg./Trek)
9. Hardy (Fr./Cofidis)
10. Caruso (It./Cannondale) všichni -5
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 76:00:40
2. Froome (Brit./Sky) -1:19
3. Valverde (Šp./Movistar) -1:32
4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:29
5. Aru (It./Astana) -3:15
6. Martin (Ir./Garmin) -6:52
7. S. Sánchez (Šp./BMC) -6:59
8. Barguil (Fr./Giant) -9:12
9. Navarro (Šp./Cofidis) -9:44
10. Caruso (It./Cannondale) -9:45

Reklama

Související témata: