Hlavní obsah

Nejsem podvodník a nikdy jsem nic neudělal, ulevil si Kreuziger. Konečně se může vrátit k závodům

Praha

Úleva se zračila ve tváři českého cyklisty Romana Kreuzigera, když v pondělí odpoledne komentoval verdikt Rozhodčí komise Českého olympijského výboru. Borec formace Tinkoff Saxo měl totiž od srpna pozastavenou činnost a nemohl závodit kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012. Kvůli podezření UCI však z vlastního rozhodnutí už dříve vynechal Tour de France. Z verdiktu vyplývá, že osmadvacetiletý závodník neporušil antidopingová pravidla a s okamžitou platností může opět závodit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger na tiskové konferenci.

Článek

Jak moc se vám ulevilo po zveřejnění verdiktu Rozhodčí komise ČOV?

Rád bych zdůraznil, že nejsem podvodník a nikdy jsem nic neudělal! Nehledám kličky, výmluvy ani alibi, protože nemusím. Samozřejmě je závěr komise velmi potěšující. Nemohl jsem více jak sto dnů vykonávat svoji profesi, což jsou závody. Teď se k nim mohu vrátit.

Součástí vaší obhajoby byly přetrvávající potíže se štítnou žlázou. Šlo o klíčový bod jednání?

Nešlo o zásadní důvod. Jen jednu z částí naší obhajoby, kterou jsme doložili. Rozhodčí komise k tomu přihlédla.

Je tedy třeba na lék, který užíváte, terapeutické výjimky?

Není. Všechno vědí moji lékaři a samozřejmě o léčbě i užívání léků informuji při kontrolách. Látka, kterou medikamenty obsahují, není zakázanou. Ale pokud se bere dlouhodobě, má vliv na krvetvorbu.

Od začátku kauzy jste tvrdil, že jste nikdy neužíval zakázané prostředky. Cítíte po rozhodnutí komise zadostiučinění?

Jde o situaci, v které se žádný sportovec nechce nacházet. Mám zvláštní pocit. Spousta lidí si myslela, že v Česku bude vše jednoduché, ale Rozhodčí komise byla hodně striktní. Byl jsem hodně napjatý. Mám velkou radost.

Co znamená verdikt pro vaši profesní budoucnost?

Od dnešního dne mohu závodit. Do poslední chvíle jsem trénoval. Dokonce ještě dnes ráno jsem byl na kole. Mám natrénovaný určitý standard. Ale nemohu očekávat, že po tak dlouhé pauze budu závodit s nejlepšími. Každopádně s ohledem na další sezónu je určitě důležité, abych ještě v letošním roce nějaké závody absolvoval a měl v nohách na konci roku určité množství ostrých kilometrů.

Studoval už jste závodní kalendář? Máte představu, kam vyrazíte?

Kalendář je poměrně pestrý. Myslím, že osm až dvanáct akcí bych mohl zvládnout. V úvahu připadají závody ProTour či kategorie 1.1. Na určité podniky je třeba dávat přihlášku s větším předstihem. Mohl bych zvládnout Kolem Lombardie nebo Kolem Číny. Ale zatím jde jen o mé předpoklady. Teprve v pondělí večer se spojím s vedením mého týmu a vše projednáme.

Nemáte obavy, že se Mezinárodní cyklistická federace odvolá a vy zase budete muset čekat na verdikt arbitrážní komise v Lausanne?

Vyjádřil bych své pocity tak, že jsme vyhráli v jedné etapě. A současně očekávám triumf v celém etapovém závodě. V minulosti bylo k vidění spoustu případů, kdy byl sportovec osvobozen národní federací a UCI ho následně stejně zastavila. Nicméně i pokud se UCI odvolá, mohu podle výkladu verdiktu do rozhodnutí arbitrážní komise závodit.

V letošním roce sáhla UCI stejně jako ve vašem případě k několika dalším dočasným suspendacím. Čemu přikládáte takový postup?

Cyklistika byla v minulosti hodně spojována s dopingem. UCI tedy podle mého soudu raději předběžně suspenduje cyklisty, a pak ho omilostní, než aby si veřejnost myslela, že sportovce ochraňují. Chtějí, aby vše bylo transparentní.

Kvůli rozhodnutí UCI a provizorní suspendaci jste prakticky přišel o celou sezónu. Budete se soudit s UCI o ušlý výdělek?

Tohle nechci předjímat. Jak už jsem naznačil, teprve se ukáže, zda je můj boj u konce. Každopádně chci už mít tuhle noční můru za sebou. Všechno se strašně vleklo. Od června jsem nemohl závodit. Když je člověk elektrikář, zlomí si nohu a na půl roku z profese vypadne, po vyléčení se ke svojí kariéře může vrátit bez větších problémů. Ale pokud v cyklistice vyškrtnete jednu sezónu, je těžké se vrátit. A já letošní rok musím škrtnout.

V neděli je ve Španělsku na programu závod mistrovství světa. Termín verdiktu rozhodčí komise byl stanoven předem. Nepohrával jste si s myšlenkou startu na šampionátu v případě příznivého rozhodnutí?

Ne. Mistrovství jsem odpískal už s předstihem. Více jak sto dnů jsem nezávodil. A absolvovat jako první start šampionát, když za sebou nemám závodní režim, by nebyl dobrý nápad. Navíc máme jen tři místa, nechtěl jsem se proto nikam tlačit. Jsem si vědom svých schopností. Aktuálně v těžkém závodě na sedm hodin nemohu konkurovat ostatním.

Reklama

Související témata: