Hlavní obsah

Sen o desítce se nenaplnil. Rychlobruslařská královna Sáblíková skončila v časovce dvanáctá

Praha

Martina Sáblíková při úterní časovce žen na mistrovství světa v silniční cyklistice ve španělské Ponferradě skončila na dvanáctém místě. K jejímu snu o umístění mezi desítkou nejlepších chybělo deset vteřin. Zlatou medaili slavila Lisa Brennauerová z Německa, která trať dlouhou 29,5 kilometru zvládla za 38:48,16 minuty.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Martina Sáblíková obsadila v časovce dvanácté místo.

Článek

„Jsem maximálně spokojená. Přesně tímhle výsledkem bych se za rok při mistrovství světa v USA kvalifikovala na olympijské hry v Riu, kam pojede dvanáct nejlepších. Potěšily mě hlavně minimální odstupy," vyprávěla česká reprezentantka v cíli závodu pro supercycling.cz.

Sáblíková, kterou na startu povzbuzovala juniorská reprezentantka a v průběhu šampionátu spolubydlící Nikol Zdráhalová, boj proti chronometru skvěle rozjela. Dlouho vládla na prvním i druhém mezičase, ale největší favoritky vyrážely na trať až později. Česká reprezentantka prolétla cílem v čase 40:13,78 minuty a dlouho se vyhřívala na křesle pro nejlepší.

„Tam je to vždy hezké. Každý by si chtěl do křesla pro lídra závodu sednout alespoň na chvilku. Dělala jsem rozhovor pro nizozemskou a norskou televizi. A všichni se ptali, proč závodím na kole, když jsem rychlobruslařka," líčila Sáblíková, která v zimě vyválčila na olympijských hrách v Soči na rychlobruslařském oválu zlato a stříbro.

Olympiádu si chce vyjet

V Ponferradě prolétla trať průměrnou rychlostí 43,997 km, ale postupně ji pokořilo jedenáct dalších závodnic. „Prvních deset minut se jelo krásně. V kopci v závěru mě trenér do vysílačky povzbuzoval, jela jsem hodně na morálku. Celkově jsem si síly rozvrhla dobře," hodnotila Sáblíková v cíli.

„Martina neměla žádné výkyvy, předvedla výborný výkon. Věřím, že pokud příští rok najede místo pěti tisíc kilometrů na kole deset nebo dvanáct tisíc, tak se na třiceti kilometrech časovky zlepší o minutu. Výsledek z Ponferrady je každopádně potvrzením výkonnosti," hodnotil vystoupení Sáblíkové její trenér Petr Novák.

„První pětka je někde jinde. Ale olympiádu bych si chtěla příští rok určitě vyjet. Snad to vyjde," hleděla už do budoucnosti Sáblíková. „Pokud se Martina zlepší o minutu, může myslet i na pódium," přemítal s předstihem trenér české reprezentantky, kterou v sobotu čeká závod s hromadným startem.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko):
Ženy - časovka (29,5 km):
1. Brennauerová (Něm.) 38:48
2. Solovějová (Ukr.) -19
3. Stevensová (USA) -21
4. Krögerová (Něm.) -38
5. Duycková (Belg.) -45
6. Canuelová (Kan.) -51
7. Van Dijková (Niz.) -1:12
8. Powersová (USA)
9. Villumsenová (N. Zél.) obě -1:14
10. Worracková (Něm.) -1:15
...12. Sáblíková (ČR) -1:26
Junioři - časovka (29,5 km):
1. Kämna (Něm.) 36:13
2. Costa (USA) -45
3. Storer (Austr.) -58

Reklama