Hlavní obsah

Kwiatkowski senzačním nástupem vypálil rybník největším favoritům

Ponferrada
Aktualizováno

Polák Michal Kwiatkowski slaví životní triumf. V neděli odpoledne ve španělské Ponferradě ovládl závod mistrovství světa cyklistů s hromadným startem, když zejména díky nástupu v posledním stoupání a následnému sjezdu na hranici rizika do cílového města vypálil rybník největším favoritům. Čtyřiadvacetiletý borec vybojoval vůbec první titul v historii pro svoji zemi! Největším úspěchem polské cyklistiky na MS bylo dosud stříbro Zbigniewa Sprucha z roku 2000.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Radost polského cyklisty Michala Kwiatkofského po vítězství v silničním závodě s hromadným startem.

Článek

„V posledním kole jsem se cítil skvěle. Zatímco někteří soupeři kalkulovali a čekali na vývoj v posledním kopci či následném finiši, já se rozhodl riskovat," citoval server cyclingnews.com šťastného cyklistu v cíli závodu dlouhého 254 kilometrů, který se jel na okruhu v deštěm zkrápěné Ponferradě.

Polský tým se velmi výrazně podílel na zlikvidování manka uprchlíků, jejichž náskok v jednu chvíli přesáhl patnáct minut. Pak se režie závodu chopili Italové, na jejichž tempo doplatil mimo jiné český závodník Jan Bárta, jenž se hlavního pole neudržel a závod dokončil jednadevadesátý.

I přes časté nástupy zůstávali hlavní favorité pohromadě. „Jsem ohromně vděčný svým partnerům v týmu za práci, kterou pro mě odvedli," přiznával nemalý díl úspěchu dalším polským reprezentantům Kwiatkowski. Všechny útoky byly totiž zmařeny.

Kwiatkowski rozhodl ve stoupání v závěrečném kole

Ani když v předposledním kole uniklo kvarteto De Marchi (Itálie), Gaultier (Francie), Andersen (Dánsko) a Kirijenka (Bělorusko), nemohlo pomýšlet na vítězství. Náskok 44 vteřin totiž potupně klesal a šest kilometrů před cílem pak ze skupiny pronásledovatelů čítající největší favority vypálil právě Kwiatkowski.

Fantastickým výkonem v klesání se dotáhl na čtveřici uprchlíků, v následném stoupání pak nasadil k útoku a vytvořil si minimální náskok. Ve sjezdu na mokré silnici však rychlostí téměř devadesát kilometrů v hodině získal takovou převahu, že už pár desítek metrů před cílem mohl slavit.

„V sobotu jsem sledoval závod kategorie do třiadvaceti let a byl jsem si jistý, že je možné daným způsobem dosáhnout triumfu. Udělal jsem maximum možného a vytvořil si malinký náskok. Že jsem únik dotáhl k vítěznému konci, je prostě neuvěřitelné," juchal Kwiatkowski v zajetí týmových kolegů.

Z českých borců si nejlépe vedl dvaadvacetiletý Petr Vakoč, který byl pátým nejmladším závodníkem v pelotonu čítajícím 203 závodníků. Cílem projel devětadvacátý s mankem čtrnácti vteřin. Zdeněk Štybar v závětu odpadl a dojel třiaosmdesátý.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko):
Muži - závod s hromadným startem (254,8 km):
1. Kwiatkowski (Pol.) 6:29:07
2. Gerrans (Austr.)
3. Valverde (Šp.)
4. Breschel (Dán.)
5. Van Avermaet (Belg.)
6. Gallopin (Fr.) všichni -1
7. Gilbert (Belg.) -4
8. Kristoff (Nor.)
9. Degenkolb (Něm.)
10. Bouhanni (Fr.) všichni -7
...29. Vakoč -14
83. Štybar -7:01
91. Bárta (všichni ČR) -15:23.

Reklama

Související témata: