Hlavní obsah

Tiger sahal po vítězství, pak ho Zach Johnson ochočil

Nic nenasvědčovalo tomu, že by Tiger Woods poslední velkou akci sezóny neměl vyhrát. Od druhého kola, ve kterém nastřílel fantastických 62, na turnaji Northwestern Mutual World Challenge vedl a vše mu hrálo do karet také ve finálovém kole. Jenže pak se Zach Johnson rozhodl, že prvního hráče světa obere. A po neuvěřitelném finiši slavil on.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Golfisté Zach Johnson (vlevo) a Tiger Woods.

Článek

Po třetím kole měl Woods na druhého Zacha Johnsona náskok dvou ran a ve hře o titul byl z dalších hráčů osmnáctičlenného startovního pole pouze Bubba Watson se ztrátou čtyř ran. Osm jamek před koncem ztrácel čtyři rány už také Johnson, který se však nehodlal vzdát.

Birdie na 11., 12., 16. a 17. jamce znamenaly, že na závěrečnou jamku šel poslední flight Woods - Johnson se stejným skóre -13. I v tu chvíli ale hrálo vše do karet prvnímu hráči světa, protože jeho soupeř trefil druhou ranou vodu. Zdálo se rozhodnuto...Jenže pak přišel šok.

Johnson z drop zóny poslal míček přímo do jamky a zachránil par, který následně po záchraně z písku zahrál také Woods. Šlo se tak do play off, ve kterém hned na první jamce, kterou byla znovu osmnáctka, Woods neproměnil metr a půl dlouhý putt do paru a Johnson mohl začít slavit.

"Prostě mě dostal"

"Neskutečné, co tu předvedl. Prostě mě dostal," pokrčil rameny Woods, který turnaj v Sherwood Country Clubu sám pořádal. Bylo to přitom naposledy, protože po čtrnácti letech se akce v příštím roce přesune na Floridu. A Woods se chtěl rozloučit šestým vítězstvím.

Neměl nárok. Přestože ve druhém kole předvedl svůj možná nejlepší výkon roku a ve finálovém kole dlouho kontroloval vedení, Zach Johnson byl proti. "Cítím se velmi šťastný, ale je jasné, že jsem měl obrovské štěstí," přiznal nový šampion turnaje.

Pro Woodse to navíc bylo teprve počtvrté v kariéře, kdy ztratil v turnaji vedení poté, co do finálového kola vstupoval s náskokem alespoň dvou ran. Podruhé se tak přitom stalo v Sherwoodu, když v roce 2010 zde stáhl ztrátu čtyř ran Graeme McDowell a vyhrál v play off.

Tentokrát to byl souboj Woodse s Johnsonem, ostatních šestnáct hráčů dělalo ve finálovém kole pouze kompars. Na hřiště si v neděli našlo cestu 24 922 diváků, což je rekord v celé historii kalifornského turnaje. Na její závěr pak na osmnáctém greenu dostali všichni parádní dárek. Zážitek na celý život.

Golfový žebříček k 9. prosinci (v závorce předchozí umístění):
1. (1.) Woods (USA) 12,34
2. (2.) Scott (Austr.) 10,00
3. (3.) Stenson (Švéd.) 9,01
4. (5.) Rose (Angl.) 7,53
5. (4.) Mickelson (USA) 7,44
6. (6.) McIlroy (Sev. Ir.) 6,82
7. (7.) Kuchar 6,47
8. (8.) Stricker 6,04
9. (11.) Z. Johnson 5,71
10. (9.) Snedeker (všichni USA) 5,52

Reklama