Hlavní obsah

Kuchar sebral Donaldovi triumf z RBC Heritage i díky parádě z písku

Před začátkem nedělního finále ztrácel Matt Kuchar na vedení čtyři rány. Smazal je a díky famóznímu bunkershotu na závěrečné jamce RBC Heritage v Harbour Town slavil vítězství. Kuchar skvěle odstartoval, když zahrál sedm birdie na prvních deseti jamkách. Putt do birdie měl i na tříparové sedmnáctce, ale po trojputtu jen dělil první příčku. A pak přišla paráda u majáku, která Kucharovi přinesla sedmé vítězství na PGA Tour.

Foto: Stephen B. Morton, ČTK/AP

Matt Kuchar oslavuje svou parádní trefu z písku na 18. jamce.

Článek

„Věděl jsem, že to bude přinejmenším jednoduchý par," podotkl Kuchar o poslední jamce. „Hra z bunkeru byla dobrá, bezproblémová. Řekl jsem kedíkovi, že by to mohlo vyjít," doplnil. A vyšlo.

„Viděl jsem break doleva, takže jsem zahrál míč vpravo tak, jak jsem potřeboval, a pak už jsem jen sledoval, jak se kroutí rovnou do jamky. Slyšel jsem, jak začali diváci šílet, když míček zmizel. Sám jsem začal šílet. Byl to famózní pocit," usmíval se Kuchar.

Nadšený Kuchar po skvělé ráně z písku máchal čepicí a vítězoslavně zvedal paže. Tehdy ještě nevěděl, že vyhraje, sobotnímu lídrovi Luku Donaldovi zbývalo ještě pár jamek do konce. Na nich ale Angličan už pořadí nezměnil. Kuchar tak získal nejen titul, ale díky porci 500 bodů se posunul na třetí místo FedEx Cupu.

Kuchar vyhrál poprvé od Memorialu loni v červnu. Na konto přihodil další milionovou položku – přesněji 1,044 miliónu dolarů. A mohl si oddechnout. Dlouho to totiž vypadalo, že mu vítězství není přáno. Několikrát byl blízko, na Texas Open ztratil dvě rány na Stevena Bowditche, o týden později v Houstonu prohrál s Mattem Jonesem v play-off a minulý týden v Augustě na Masters dělil chvíli vedení, než ho čtyřputt na čtvrté jamce poslal na konečné dělené páté místo.

Na závěr turnaje se umoudřilo počasí

Neděle přinesla v Harbour Town v Jižní Karolíně konečně slunečné počasí. Toho se hráči v předchozích dnech nedočkali. Užívali si tak nejen vřelé paprsky, ale i měkké greeny, díky čemuž mohli snáze útočit. Nejvíce z toho těžil právě Kuchar a Pat Perez, oba zahráli 64 ran.

To, že byl na RBC Heritage ve hře o titul i Donald, nebylo žádné velké překvapení. Někdejší světová jednička tvrdí, že jí úzké fairwaye a malé greeny v Harbour Townu perfektně vyhovují. A výsledky tomu odpovídají – v posledních šesti letech skončil Donald pětkrát mezi prvními třemi.

Angličan není žádný velký ranař, zato je až chirurgicky přesný ve hře okolo jamkoviště. A z toho těžil i v neděli. Jenže mu nevyšla šestá jamka, kde poslal při drajvu balon do autu a zapisoval double bogey. Když skóre znovu vylepšil díky birdie na sedmičce a devítce, přišla další chyba z týčka na desítce a bogey.

Donald přesto pořád bojoval a držel se jako klíště Kuchara po birdie na jedenáctce a dvanáctce. Jenže žádné další už nepřidal, zbytek kola obešel s pary. "Samozřejmě je to zklamání, když nevyhrajete. Obvykle výsledek 69 v kombinaci s náskokem dvou ran stačí, aby to v neděli vyšlo," posteskl si anglický profesionál.

Třetí místo dělili Ben Martin a John Huh. Zejména pro Martina to bylo velké povzbuzení, neboť na posledních osmi turnajích sedmkrát neprošel cutem.

Golfový turnaj PGA Tour RBC Heritage v Hilton Head (dotace 5,8 miliónu dolarů, par 71):
1. Kuchar (USA) 273 (66+73+70+64)
2. Donald (Angl.) 274 (70+69+66+69)
3. Martin 275 (69+68+71+67) a Huh 275 (71+68+68+68)
5. Brown 277 (70+69+71+67) a Stuard (všichni USA) 277 (69+72+68+68)

Reklama

Související témata: