Hlavní obsah

Evropa - USA 10:6Evropa v Ryder Cupu Američanům odskočila

Gleneagles

Kdo nezažil, neuvěří. Ryder Cup ve skotském Gleneagles je velkou golfovou poutí a nekonečnou show. Diváci se v průběhu druhého dne dostali do nevídané extáze a hřištěm kolovaly mexické vlny, které vynesly Evropany k navýšení náskoku nad Američany na rozdíl čtyř bodů. Tým kapitána Paula McGinleye vede po kompletních šestnácti čtyřhrách (8x fourball a 8x foursome) 10:6.

Foto: Toby Melville, Reuters

Zástupce Evropy Sergio Garcia během Ryder Cupu.

Článek

Celé Skotsko žije Ryder Cupem a rychle zapomnělo na referendum, které ponechalo zemi, kde vznikl golf, ve Spojeném království. Parkoviště v Perthu a dalších blízkých městech jsou totálně přeplněná a jeden autobus za druhým dopravuje diváky na hřiště. Fanoušci stáli v sobotu u hřiště snad v deseti řadách a na některých místech čekali na své idoly i několik hodin. Kdo nevyrostl a tudíž neviděl, mohl „nafasovat" v expozici skotské turistické centrály provizorní papírový periskop, aby spatřil alespoň něco málo z překrásné golfové podívané. Ani ten ale příliš nepomáhal. Atmosféra, která vládla na hřišti, se dá srovnat s finále fotbalové Ligy mistrů. Ticho při úderech okamžitě po uvedení míčku do hry vystřídal hurónský řev, kdy nebylo slyšet vlastního slova.

Evropané se stejně jako v pátek v ranních fourballech (na každé straně hrají dva golfisté svým míčkem, výsledek lepšího z dvojice se počítá) dostali do role týmu, který tahal za kratší kousek golfové hole. Američané uspěli ve fourballech už během prvního dne a dařilo se jim i v sobotu. Znovu zářili nováčci Jordan Spieth s Patrickem Reedem, kteří ke včerejšímu vítězství přidali další nad párem Thomas Björn – Martin Kaymer a jako druhá dvojice v historii Ryder Cupu při svém premiérovém startu vyhráli první dvě čtyřhry. Navázali tak na své krajana Chipa Becka a Paula Azingera.

Ryder Cup zažil ještě jeden zápis do historie. Postarala se o něj úspěšná dvojice Justin Rose – Henrik Stenson, která vyhrála i svůj třetí duel a navíc vytvořila nový rekord v počtu birdie zahraných jedním týmem v jednom utkání. Celkem se podařilo Angličanovi se Švédem skórovat dvanáctkrát. K druhému rekordnímu počinu jim pomohli i jejich poražení soupeři Bubba Watson s Mattem Kucharem. Společnými silami předvedli nejvyšší celkový počet birdie v zápase zahraných oběma týmy. A to vzájemný duel ukončili s 21 birdie už na šestnácté jamce.

Furyk vyhrál utkání ve fourballu po osmi letech

Hned dva statistické údaje, a hodně nepříjemné, vymazal Američan Jim Furyk. Nejprve poprvé až na osmý pokus porazil po boku Huntera Mahana Lee Westwooda, který hrál Jamiem Donaldsonem. Současně se mu podařilo vyhrát utkání ve fourballu poprvé od roku 2006. Mahan naopak ještě fourball na Ryder Cupu nikdy neprohrál.

V remízovém režimu pokračovala i v sobotu americká dvojice Rickie Fowler – Jimmy Walker. Tentokrát se o body rozdělili s Ianem Poulterem, který nastoupil se světovou jedničkou Rory McIlroyem. Ten ve všech svých zápasech musel absolvovat plný počet osmnácti jamek. Po ranních fourballech byl tedy stav 6,5:5,5 pro Evropu.

Odpoledne nabídlo strhující golf a s ním evropskou smršť. Američanům nedali Evropané ve foursomech (hráči se ve dvojici po  každém úderu střídají) vůbec „čichnout". Dovolili jim jen půl bodu, když Kaymer s Rosem zachránili svůj zápas se Spiethem a Reedem ziskem poslední osmnácté jamky. Nikdo jiný až na osmnáctku nedošel.

Ryder Cup završí nedělní dvouhry

Nejrychleji zamířili do klubovny Graeme McDowell a novic Victor Dubuisson. Mladý Francouz předvádí fantastický golf a zůstává po celou dobu maximálně koncentrovaný. S McDowellem si náramně rozumějí a na hřišti řádí jeden víc než druhý. V sobotu v ostrém tempu vyřídili Walkera s Fowlerem už na jamce č. 14 s parem 4, na níž Američany dorazil Dubuisson první ranou přímo na green.

Jen pět prvních jamek trvalo vedení Zacha Johnsona s Kucharem nad dvojicí Westwood – Donaldson. Angličan s Velšanem dopustili ještě na osmičce nerozhodný stav, ale pak už pouze vedli a vyhráli na sedmnácté jamce. Americkou zkázu ve foursomech dokonali opět pospolu hrající jednička a trojka světového žebříčku McIlroy s Garcíou. Furyka s Mahanem nechali dýchat jen šestnáct jamek a přidali poslední sobotní bod.

Do hry se v sobotu ani jednou nedostali na domácí straně Stephen Gallacher a u Američanů dokonce tři hráči Keegan Bradley, Webb Simpson a Phil Mickelson. Ryder Cup završí nedělní dvouhry, které začínají v 12:35 středoevropského času. V nich se představí všech 24 golfistů, kteří se prestižního klání účastní. Hlavním tahákem bude duel Roryho McIlroye s Rickiem Fowlerem. Program završí Victor Dubuissona, který vyzve Zacha Johnsona. Evropanům stačí k obhájení trofeje remíza.

Reklama