Hlavní obsah

Janda si nedělá před Turné zbytečně velké naděje

PRAHA

Bez přehnaného očekávání odjel skokan na lyžích Jakub Janda na Turné čtyř můstků. Jako vedoucí muž Světového poháru je favoritem prestižní soutěže, ale on se tak stále necítí, i když vyhrál čtyři ze sedmi dosavadních závodů sezóny. "Všichni jsou z toho na větvi, ale všechno může být jinačí," připomněl Janda, že ve skoku se situace často rychle mění.

Foto: sport.cz

Skokan na lyžích Jakub Janda.

Článek

"Nechci být zklamán. Když to půjde, bude dobře, a když ne, tak se svět nezboří," dodal Janda. Turné čtyř můstků patří mezi skokany k nejdůležitějším akcím. Ani Janda není výjimkou. "Samozřejmě mistrovství světa nebo olympiáda jsou hodně prestižní, ale turné je nejsledovanější ve Světovém poháru," řekl Janda. Nechce ale o nadcházejících závodech takto přemýšlet. "Chci skákat jako dosud. Soustředím se na nejbližší skok," řekl.

Na turné jsou oproti klasickým závodům SP důležité i kvalifikace. Výsledky skokany rozřazují do dvojic, v kterých pak absolvují první soutěžní kolo. "Dělají to pro lidi, aby to nebylo pořád jedno a to samé dokola," řekl Janda. Hlavu si z toho dělat nemusí, protože má místo v závodě jisté. Možná prý bude kvalifikace vynechávat. "O tom se rozhodnu až na místě podle toho, jak to půjde. Souboj s jiným skokanem si uvědomuji, ale když chceš být vysoko, musíš skákat dobře," řekl Janda.

Mnoho fanoušků nečeká

Atmosféra při turné bývá bouřlivá, pod můstky chodí třicet tisíc lidí. "Je parádní v tom skákat, ale lidi fandí hlavně Němcům a Rakušanům," řekl Janda. Pod můstky by se mohli objevit i jeho fanoušci. "Ale nevím, jestli někdo pojede," řekl Janda.

O můstcích česká jednička hovoří nerada. "Jestli je (můstek) oblíbený, nebo ne, to řeknu až po závodech," uvedl Janda. Loni byl v dějišti zahajovacího závodu Oberstdorfu devátý, ale na světovém šampionátu na stejném místě druhý a třetí. Při turné skončil nejlépe v Innsbrucku, kde si vysloužil třetí místo.

Telefon raději vypínal

Krátce před vánočními svátky slovinský trenér Vasja Bajc povolal reprezentaci do Kranje na trénink. V ideálních podmínkách skokani zvládli asi patnáct skoků. "Šlo o osvěžení pocitu," řekl Janda. Znovu se z můstku spustí až ve středu při tréninku. "Na nájezdu zas budu mít po pauze nejistý pocit," řekl skokan.

Sváteční čas trávil s rodinou a přítelkyní. O skocích se pokud možno nebavil, což doma vlastně nedělá ani normálně. Snažil se odpočívat a mít především klid. "Měl jsem jedno pravidlo a telefon nezapínal dřív než odpoledne," řekl Janda.

Reklama