Hlavní obsah

Lyžař Kožíšek doběhl osmý ve sprintu SP v Novém Městě

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Český běžec na lyžích Dušan Kožíšek skončil osmý v pátečním sprintu volnou technikou v Novém Městě na Moravě. Bronzový medailista ze sprintu dvojic na mistrovství světa v Oberstdorfu tím dosáhl svého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru. Pro premiérová vítězství v kariéře si doběhli Švéd Björn Lind a Ruska Alena Sidková.

Článek

Vedle dvaadvacetiletého Kožíška se do bodované třicítky vešli další dva domácí zástupci. Petra Markelová i Aleš Razým skončili ve čtvrtfinále a ve Světovém poháru bodovali vůbec poprvé.

Osmým místem si Kožíšek vylepšil své maximum v seriálu. Loni byl čtrnáctý na stejné trati Zlaté lyže na Vysočině. "Je to výborný výsledek, určitě jeden z nejcennějších v mojí kariéře," řekl po závodě Kožíšek novinářům. Svůj cíl splnil ve chvíli, kdy postoupil ze čtvrtfinále. "To byl takový můj sen. Musím být s dneškem spokojený," uvedl závodník liberecké Dukly.

Rozhodl fotofiniš

V kvalifikaci byl devětadvacátý a ve čtvrtfinále se ve strhujícím závěru prodral k druhému postupovému místu, když ve fotofiniši porazil Rakušana Martina Stockingera. "Z toho jsem měl ohromnou radost, protože jsem se na závěr dost soustředil," řekl Kožíšek. Pak dojel třetí v semifinále a zajistil si start ve finále B. V tom odstartoval nejrychleji, ale dojel poslední. "Byla to chyba, že jsem jel první. Měl jsem vyčkat a šetřit si síly. Pak mi ohromně chyběly a v závěru jsem na to neměl, abych je porazil," dodal.

Finále mužů jeli tři Švédové a Nor Johan Kjölstad, který v lednu novoměstský sprint vyhrál. V jedné ze zatáček došlo ke kolizi Kjölstada a Mikaela Östberga, jenž vyjel mimo trať. O výhru pak bojovali pouze Lind s Peterem Larssonem a prvně jmenovaný měl v silném protivětru lepší závěr. "Je to moje první výhra ve Světovém poháru. Jsem moc šťastný, že jsem se konečně dočkal," řekl švédský reprezentant na tiskové konferenci.

Sidková vyhrála všechny kvalifikační jízdy

Sidková byla nejrychlejší v kvalifikaci a vyhrála i všechny své vyřazovací jízdy. "Nečekala jsem, že bych mohla zvítězit. Až na Björgenovou tady byla kompletní špička. Moje taktika byla jet pokaždé na doraz a co nejrychleji, abych měla všechny závody pod kontrolou," uvedla Ruska. Ve finále skončila druhá Švédka Anna Dahlbergová a bronz získala Němka Claudia Künzelová.

Největší české hvězdy ve sprintu nestartovaly. Kateřina Neumannová s Lukášem Bauerem šetří síly na sobotní vrchol Zlaté lyže, závody na 10 respektive 15 km volnou technikou. Martin Koukal onemocněl a v Novém Městě vůbec nepoběží.

Razým si strčil hůlku mezi nohy

Razým a Markelová se sice ze čtvrtfinále do dalších bojů nedostali, přesto byli s dnešním vystoupením navýsost spokojení. Razýma však v koutku duše mrzelo, že vlastní chybou přišel o možnost bojovat o další postup. "Strčil jsem si hůlku mezi nohy, moje hloupost a tak trochu mezinárodní ostuda," litoval Razým, který už spadl při sprintu na juniorském MS ve finském Rovaniemi. "Letos padám jak hruška," řekl s úsměvem. "Ale jinak jsem s body samozřejmě moc spokojený. V sobotu asi budu jako šnek, na dlouhých kopcích jsem bez šance," mínil Razým.

Markelová rovněž postupem mezi elitní třicítku mile překvapila sama sebe. "Konečně mám body ze svěťáku. Navíc se mi to povedlo doma, o to hezčí pocit to je. Čtvrtfinále se sice jet dalo, ale na rovinách mi soupeřky hodně ujížděly," uvedla Markelová.

Výsledky - sprint volnou technikou:
Muži:
Finále A: 1. Lind 2:32,2 min., 2. Larsson (oba Švéd.) -0,1, 3. Kjölstad (Nor.) -22,2, 4. Östberg (Švéd.) -1:05,3.
Finále B: 1. T. Fredriksson (Švéd.) 2:30,3, 2. Hetland (Nor.) -0,5, 3. Ročev (Rus.) -1,1, 4. Kožíšek (ČR) -8,0.
Další pořadí: 28. Razým - vypadl ve čtvrtfinále, ...63. Horyna, 68. Ročárek, 69. Šlechta, 70. Valovšek, 71. Stránský, 72. Vrabec (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace.
Pořadí SP (po 9 z 24 závodů):
1. Angerer (Něm.) 485 b., 2. Hetland (Nor.) 375, 3. Vittoz (Fr.) 239, 4. Lind 231, 5. Larsson 212, 6. Svartedal (Nor.) 200, ...24. Magál 88, 43. Koukal 47, 52. Kožíšek 38, 67. Bauer 24, 106. Razým (všichni ČR) 3.
Ženy:
Finále A: 1. Sidková (Rus.) 2:48,3, 2. Dahlbergová (Švéd.) - 2,1, 3. Künzelová (Něm.) -2,9, 4. Matvejevová (Rus.) -3,7.
Finále B: 1. Strömstedtová (Švéd.), 2. Kowalczyková (Pol.), 3. Gjömleová (Nor.), 4. Öhrstigová (Švéd.).
Další pořadí: 30. Markelová - vypadla ve čtvrtfinále, ...37. Balatková-Erbenová, 44. Nývltová, 45. Hájková, 48. Chrástková, 49. Štursová, 52. Skalníková (všechny ČR) - nepostoupily z kvalifikace.
Pořadí SP (po 9 z 24 závodů):
1. Björgenová (Nor.) 490 b., 2. Künzelová 328, 3. Čepalovová (Rus.) 380, 4. Scottová (Kan.) 360, 5. Sachenbacherová- Stehleová (Něm.) 265, Pedersenová (Nor.) 237, ...9. Neumannová 190, 69. Rajdlová (obě ČR) 9, 84. Markelová 1.

Reklama

Související témata: