Hlavní obsah

Vonnová inspirovala mladé lyžaře na olympiádě v Innsbrucku

Účastníci Zimních olympijských her mládeže v Innsbrucku ve čtvrtek večer naslouchali radám jak být úspěšný a stát se jednou skutečným olympijským vítězem. Promlouvala k nim největší hvězda současného alpského lyžování Američanka Lindsey Vonnová. Setkal se s ní i český sjezdař Martin Štěpán.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Americká sjezdařka Lindsey Vonnová s malým křišťálovým glóbem za vítězství ve Světovém poháru ve sjezdu.

Článek

"Hodně toho obětujete, ale ještě víc můžete získat," řekla Vonnová talentům ve věku 15 až 18 let během hodinové diskuze. Sedmadvacetiletá Američanka pod pěti kruhy vyhrála zlatou medaili před dvěma lety ve Whistleru ve sjezdu a přidala bronz v superobřím slalomu. Má také dva tituly mistryně světa a 47 vítězství ve Světovém poháru.

Do Innsbrucku zavítala jako jedna z pěti ambasadorů, kteří mladé sportovce na hrách podporují. Na olympiádě startovala Vonnová zatím třikrát a svým možným nástupcům vyprávěla, jak už od dětství byla pevně rozhodnutá stát se lyžařskou hvězdou. "Snila jsem o tom od devíti let. Všichni si tehdy mysleli, že jsem blázen," řekla.

Jejím vzorem byla americká legenda Picabo Streetová. Nyní Vonnová věří, že může být stejnou inspirací pro účastníky mládežnické olympiády. Tedy i pro kralupského sjezdaře Štěpána, který ve čtvrtečním obřím slalomu obsadil 22. místo.

Americká lyžařka Lindsey Vonnováfoto: Reuters/Mike Blake

"Setkala jsem se s ní (se Streetovou), když mi bylo devět, a ona byla ten důvod, proč jsem začala tvrdě makat. To ona mě dostala tam, kde jsem," poděkovala na dálku Streetové. Mladé lyžaře zároveň varovala, že pokud se pro vrcholový sport rozhodnou, výrazně to ovlivní jejich společenský život.

"Lyžování bylo pro mě prioritou číslo jedna. Když jsem vyrůstala, neměla jsem moc kamarádů. Ale zase jsem objezdila kus světa, zatímco ostatní děti v Minnesotě nikdy nepřekročily ani hranice našeho státu," dodala.

Z Innsbrucku Vonnová zamířila do Kranjské Gory ve Slovinsku, kde bude o víkendu útočit na další úspěchy ve Světovém poháru.

Reklama

Související témata: