Hlavní obsah

Sjezdař Zeman, co má kabinku na Hahnenkammu, oslavil 55

Jeden z nejvýznamnějších mužů historie českého alpského lyžování Bohumír Zeman, kterému přátelé neřeknou jinak než Bobas, oslavil v sobotu 55. narozeniny. Gratulujeme a přejeme vše nejlepší!

Článek

Jako závodník celkem šestnáctkrát proniknul do elitní desítky v některém ze závodů Světového poháru, v obřím slalomu. V  kanadském  Mt. St. Anne v březnu 1980 skončil v obřím slalomu třetí. Jeho největším úspěchem pak je skvělé čtvrté místo v kombinaci na olympiádě, zároveň počítané jako mistrovství světa v Lake Placid 1980. O rok později se stal vítězem kombinace legendárního Hahnenkammu. Když budete mít štěstí, můžete v Kitzbühelu vyjet kabinkou, nesoucí dodnes jeho jméno.

Pochází z Vrchlabí, jako chlapec startoval na Trofeu Topolino, vyhrál Interskikritérium v Říčkách a také získal bronz a stříbro na juniorském mistrovství světa. Později dosáhl ještě na tři tituly akademického mistra světa. A vyhrál tři závody Evropského poháru.

V roli kouče vedl v první polovině devadesátých let lichtenštejnský národní tým. Atmosféru vrcholného lyžování tedy zná důvěrně nejen z pozice závodníka a trenéra, ale i organizátora. Coby spoluzakladatel Skiklubu Špindl stál u zrodu myšlenky přivést do údolí Svatého Petra závod Světového poháru. To se mu také podařilo a jako prezident organizačního výboru už třikrát přivítal v Česku nejlepší světové lyžařky (v letech 2005, 2008 a 2011).

Lyžování ho provází celý jeho život: je aktivním funkcionářem mezinárodní lyžařské federace FIS, provozuje Skiarénu Stoh, pořádá lyžařské závody, angažuje se v alpském lyžování v rámci Českého svazu lyžařů.  K lyžování vede i své děti, Andrea je nadějnou juniorskou reprezentantkou a trénuje ji ... její bratr Bohumír.

Československá lyžařská legenda Bohumír Zeman prostě k českému alpskému lyžování patří i nadále.

Reklama