Hlavní obsah

Skokan Diethart dostane za první triumf v SP od otce prase

Innsbruck

Ve světě skokanů na lyžích působí Thomas Diethart jako zjevení. Dosud ho znali v podstatě jen rakouští příznivci, nyní však jednadvacetiletý závodník po dvou dílech Turné čtyř můstků vede prestižní miniseriál, přestože má za sebou pouze šest startů ve Světovém poháru. Krátce před olympiádou v Soči se tak vynořil nový adept na medaili.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Skokan na lyžích Thomas Diethart v Garmisch-Partenkirchenu.

Článek

Šéftrenér Rakušanů Alexander Pointner po Diethartově středečním triumfu v Ga-Pa sundal čepici a uklonil se mu. "Je úplně na jiné úrovni než ostatní. Jde mu to samo a on si to užívá," prohlásil. Uznání přišlo také od Švýcara Simona Ammanna, čtyřnásobného olympijského vítěze. "Před Turné jsem ho ani neznal, ale tady je neuvěřitelně silný," uvedl.

Podobný vstup do kariéry měl v sezóně 2006/07 Nor Anders Jacobsen, který debutoval v SP třetím místem a vyhrál Turné. Jeho kariéře ale dosud chybí velká zlatá medaile. "Kdyby mi to někdo řekl před Turné, smál bych se tomu. Je to bláznivé a já jsem z toho ohromený. Ale prostě to nyní funguje," řekl Diethart, jenž patří spíš mezi tiché a ostýchavé sportovce.

V průběžném pořadí má Diethart před Thomasem Morgensternem náskok 11 bodů. Ale i jeho mnohem slavnější krajan novou hvězdu uznává. "Gratuluju, prosím, tu máš," uklonil se a otevřel mu po triumfu pití. Sám přitom stále má dlahu na zlomeném prstu z nedávného vážného pádu.

Diethart má velkou sílu v nohách

Týden před Turné se Diethart po dvou letech objevil ve svém teprve třetím startu ve Světovém poháru a hned byl v Engelbergu čtvrtý a šestý. Výhra přišla v jeho šestém závodu SP. "Tento vývoj nebylo možné předvídat," kroutil hlavou další rakouský kouč Werner Schuster.

Ten Dietharta vlastně objevil, když si všiml, jak 140 centimetrů vysoký klučina umí monstrózně odskočit, jakou má sílu v nohách. Jeho čistý výskok od země je 75 centimetrů, což nezvládnou ani hvězdy Gregor Schlierenzauer a Morgenstern. Sám mladík věděl prý už v pěti letech, kde je jeho budoucnost, když skoky uviděl poprvé v televizi.

Jeho začátky ale nebyly snadné. Narodil se totiž v Tullnu nedaleko Vídně, kde je nejbližší kopec 100 kilometrů daleko. "Najezdili jsme 50.000 kilometrů za rok," podotkl otec Gernot, který měl největší podíl na vývoji talentovaného skokana.

Otec škemral u sponzorů

Rodina se kvůli němu přestěhovala a investovala do jeho přípravy více než 100.000 eur (2,75 miliónu korun). "Není to tak dlouho, co jsem žebral u sponzorů o každou korunu, firmy o kombinézy a vybavení. Nyní to všechno sleduji se slzami v očích," uvedl Diethartův otec.

Skokana čeká v sobotu třetí závod Turné v Innsbrucku, kde většinu své kariéry trénoval. Do nedalekého Stamsu totiž chodil na lyžařské gymnázium, byť tam byl jako rodák z Dolního Rakouska za exota. "Je to můj domovský můstek, moc se těším," řekl Diethart, který svůj debut ve velké soutěži prožil 19. ledna 2008 na FIS Cupu, kde obsadil 23. místo.

"Má neuvěřitelné množství síly v nohách," uznal reprezentační kouč Norů Alexander Stöckl, který také kdysi s Diethartem ve Stamsu pracoval. "A navíc ho to strašně baví, je zapálený a začal brzo," uvedl. Ještě dnes prý Diethart skáče z kamenů do kotoulů i na procházce se svou přítelkyní.

Přesto má Diethart jednu slabost. Miluje dorty, takže často bojuje s nadváhou, navíc jeho sestra je cukrářkou. "Naštěstí je nyní daleko," usmál se skokan. A zřejmě bude mít i další problém, protože první odměnu už má zajištěnou. "Táta mi slíbil za první vítězství ve Světovém poháru prase," prozradil s úsměvem Diethart. Vepřové si ale dá až po sezóně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.