Hlavní obsah

První české zlato urvala pohodářka na prkně. Samková byla bezkonkurenční, tatínek vše tušil

Aktualizováno

Česko má první zlato! Postarala se o něj snowboardcrossařka Eva Samková, která do finále šla jako favoritka. Závěrečný boj o medaili v Extreme Parku zvládla stejně suverénně jako předešlé fáze, z nichž postupovala vždy z prvního místa. Na ZOH v Soči tak získala pro Českou republiku po dvou stříbrných a jedné bronzové první zlatou medaili.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Snowboardistka Eva Samková se raduje ze své zlaté olympijské medaile.

Článek
Fotogalerie

Za Samkovou si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová.

Česká závodnice, která naplňuje představy o pohodovosti a bezstarostnosti vyznavačů jízdy na prkně, nastartovala svou velkou jízdu už v kvalifikaci, v níž se nedopustila žádné výrazné chyby a ovládla ji časem 1:20,61. Na druhou Lindsey Jacobellisovou měla náskok necelou vteřinu.

Trojnásobná juniorská mistryně světa nezaváhala ani ve čtvrtfinále, v němž se brzy dostala do vedení a stylem start - cíl postoupila do semifinále. Samková se tak se svým typickým namalovaným knírkem mohla na všechny culit od ucha k uchu. V následném semifinále, které taktéž bez problémů opanovala, pak ztratila svou největší soupeřku v boji o zlato Jacobellisovou, která po pádu jela jen malé finále.

Pátá zlatá olympijská medaile pro ČR

Dvacetiletá závodnice nenašla konkurentku ani v závěrečném boji o medaile, v němž se dokonce po posledním skoku, kdy věděla, že už ji nic neohrozí, dopředu radovala ze zlaté olympijské medaile.

„Chtěla jsem jim co nejvíc ujet hned na začátku, abych měla náskok. Mohla si pohlídat rychlost a nedostala se do problémů. To se povedlo. Krizi jsem měla v semifinále, kde jsem přeletěla jeden skok a myslela, že už neodjedu. Ale ve finále ta jízda byla asi nejjistější. Bomba! Super! Pecka!" jásala Samková

Samková v Soči získala pro Česko čtvrtou medaili. Po stříbrné medaili z rychlobruslení a další stříbrné a jedné bronzové z biatlonu přidala první nejcennější kov.

Díky Samkové slaví Česko pátou individuální zlatou medaili ze zimních olympijských her a první ve snowboardingu. Před ní zvítězili skokan na lyžích Jiří Raška, akrobatický skokan Aleš Valenta, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Tatínek klidný nebyl

U blízkých zavládlo nadšení. Roman Samek, otec Samkové sledoval závod u svých rodičů. Pomáhal jim olympijský závod nahrát. Vítězství své dcery po první jízdě očekával.

"Když jsem ji viděl ráno při první jízdě, tak jsem si říkal, že je to jasné, že je o tři nebo čtyři sekundy rychlejší a že to musí vyhrát," řekl ČTK Samek. Při vlastní finálové jízdě přesto úplně klidný nebyl a nervozitě se nevyhnul.

Jak rodina vítězství dvacetileté snowboardistky oslaví, Samek zatím neví. Musí se domluvit s manželkou po návratu domů. Rodiče zatím ani nepřemýšleli, zda od nich Samková dostane za zlatou medaili nějaký speciální dárek. "Raději jsme na to nemysleli, abychom to nezakřikli," uvedl Samek.

Snowboarding:
Snowboardcross - ženy:
1. Samková (ČR)
2. Maltaisová (Kan.)
3. Trespeuchová (Fr.)
4. Guliniová (USA)
5. Žekovová (Bul.)
6. Moioliová (It.)
7. Jacobellisová (USA)
8. Brockhoffová (Austr.)
9. Gillingsová (Brit.)
10. Meilerová (Švýc.)

Reklama

Související témata: