Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl Bauerovu stížnost ve sporu s lyžařským svazem

Ústavní soud odmítl stížnost běžce na lyžích Lukáše Bauera, jemuž se tak nepodařilo zvrátit nepříznivý výsledek soudního sporu se Svazem lyžařů ČR. Bauer požadoval od svazu omluvu za to, že při Tour de Ski v roce 2008 nedostatečně hájil závodníkova práva. Pražské soudy žalobě nevyhověly, loni Bauerovo dovolání odmítl Nejvyšší soud. Odmítnutím ústavní stížnosti spor definitivně končí, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec na lyžích Lukáš Bauer

Článek

Spor vznikl kvůli nejasnému výkladu pravidel při Tour de Ski 2007/08. Bauer se považoval za vítěze dvou etap s handicapovými starty. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) ale zpětně určila jako vítěze jiného závodníka, zohlednila totiž celkové nejrychlejší časy. Bauer musel vrátit prémie za etapová vítězství a přišel o 82 bodů do Světového poháru.

Svaz lyžařů podal protest, který ale FIS zamítla. Následné odvolání později svaz stáhl a nedal to Bauerovi vědět. Podle běžce byla změna výkladu pravidel bezprecedentní. Tvrdil, že kvůli odebrání prvenství přišel o sportovní prestiž a nemohl dosáhnout rekordního počtu vyhraných závodů. Svaz lyžařů podle Bauera fatálně selhal a nesplnil své povinnosti.

Městský soud v Praze žalobu zamítl už v roce 2010. Nešlo prý prokázat, zda by svaz v případném sporu s FIS uspěl. O rok později verdikt potvrdil Vrchní soud v Praze. Důvod k zásahu pak nenašel Nejvyšší soud a nyní ani Ústavní soud. Justice se podle něj případem řádně zabývala a výsledek logicky a srozumitelně odůvodnila.

"Ústavní soud považuje odůvodnění napadených rozhodnutí za ústavně konformní a nemá důvod učiněné závěry jakkoliv zpochybňovat," stojí v nálezu soudce zpravodaje Jana Musila. Soudci proto stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.

Reklama

Související témata: