Hlavní obsah

Janda a Matura uspěli v kvalifikaci. Koudelka byl diskvalifikován, v Ga-Pa ale chybět nebude

Garmisch-Partenkirchen

Celkem tři čeští reprezentanti se představí v druhém závodě Turné čtyř můstků. Účast v Novoročním závodě v Garmisch-Partenkirchenu si v kvalifikaci vybojovali Jan Matura a Jakub Janda. Oba skokané tak doplní v závodě favorizovaného Romana Koudelku. Aktuálně třetí muž Světového poháru měl start již dopředu jistý, ve středeční kvalifikaci obsadil čtvrtou příčku, kvůli špatné kombinéze byl ale diskvalifikován.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český skokan na lyžích Roman Koudelka během kvalifikace na druhý závod Turné čtyř můstků v Ga-Pa.

Článek

Koudelka, který v letošní sezóně vyhrál dva závody Světového poháru, na rozdíl od úvodního dílu Turné v Oberstdorfu kvalifikaci nevynechal, klasifikován však znovu nebyl. Původně figuroval na čtvrtém místě za skok dlouhý 131,5 metru, několik minut nato byl však diskvalifikován, protože jeho kombinéza byla o centimetr větší oproti předpisům.

Turnovský rodák to vysvětlil tím, že trochu podcenil přípravu bezprostředně před kvalifikací. "Dnes jsem se na to lehce vykašlal, nedopíjel se a takhle to dopadlo. Když se dopiju, tak víc nafouknu břicho a s kombinézou pak nemusím nic dělat," citoval Koudelku web rozhlas.cz.

Sedmý z prvního dílu Turné v Oberstdorfu tak byl odsunut na 48. pozici a v k.o. souboji se v prvním kole utká s Peterem Prevcem. Slovinec byl třetí v pondělním závodu v Oberstdorfu i ve středeční kvalifikaci.

Koudelkovi nijak nevadilo, že nenarazí na přijatelnějšího soupeře. "Je mi jedno, jestli půjdu proti Jacobsenovi, Bardalovi nebo Schlierenzauerovi. Věřím si tady, můstek se mi líbí," uvedl český reprezentant, který v úvodním závodu prošel do druhého kola jako jeden z pěti šťastných poražených.

Koudelka: Byl vidět velký pokrok

Skoky v Ga-Pa si pochvaluje. "Byl vidět velký pokrok. Cítím se tady dobře a těším se na závod," řekl Koudelka.

Na rozdíl od Oberstdorfu nebude Koudelka v závodě z Čechů sám. Doprovodí ho ve středu jednadvacátý Matura (122 m), jehož soupeřem bude Němec Daniel Wenig, a veterán Janda (120 m). Vítěz Turné z roku 2006 obsadil v kvalifikaci 35. pozici a svede souboj s devatenáctiletým Norem Phillipem Sjöenem. Daleko za postupovou padesátkou zůstal čtyřiašedesátý Hájek (107 m).

Kvalifikaci vyhrál Nor Anders Jacobsen, jenž se v prvním kole v atraktivním souboji dvou bývalých šampiónů Turné utká s Rakušanem Gregorem Schlierenzauerem, který středeční program vynechal.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):
1. Jacobsen (Nor.) 135,0 b. (139,5 m)
2. Kasai (Jap.) 130,8 (135)
3. Prevc (Slovin.) 126,9 (133,5)
...21. Matura 109,1 (122)
35. Janda 99,2 (120)
64. Hájek 74,4 (107)
Koudelka (všichni ČR) diskvalifikován
Dvojice pro 1. kolo:
Koudelka - Prevc
Janda - Sjöen (Nor.)
Matura - Wenig (Něm.)
Jak dopadne Roman Koudelka v závodu v Ga-Pa?
Závod vyhraje
22,6 %
Skončí druhý
5,2 %
Obsadí třetí místo
8,7 %
Bude čtvrtý
2,8 %
Skončí pátý
2,7 %
Bude v první desítce
51,7 %
Do první desítky se nedostane
6,3 %
Celkem hlasovalo 7293 čtenářů.

Reklama

Související témata: