Hlavní obsah

Spravím si chuť a nastartuji cestu k lepšímu, věří Bank před sjezdem v jarních kulisách

Radek Malina (Val Gardena)Sport.czPrávo

Netradiční kulisy mají bitvy lyžařů při pokračování světového poháru v Jižním Tyrolsku. Kromě bílých pásů uměle zasněžených sjezdovek krajina ve Val Gardeně připomíná spíše nastupující jaro. I vrcholy velikánů Dolomit jsou prosté sněhové pokrývky. Ale lyžaři už dávno sněhové bídě přivykli.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Na sjezdovce umělý sníh, vrcholky hor ve Val Gardeně bílé čepice nemají.

Článek
Fotogalerie

„Když stojím na startu, je to tristní pohled," přiznal český lyžař Ondřej Bank, že výhled z vrcholu sjezdovky Saslong, na které se odehrála páteční bitva v superobřím slalomu a v sobotu bude dějištěm sjezdu, milovníky bílé peřiny těšit nemůže.

Nejde však jen o téma týkající se posledních dnů či právě Val Gardeny. Problémy se sněhem řeší organizátoři mnoha podniků světových pohárů nejen ve sjezdovém lyžování. A Bank netají, že při stávajících klimatických podmínkách se z alpského lyžování stane ohrožená disciplína. „Pořád doufám, že jde jen o nějaké výkyvy a anomálie. Chci věřit ve zlepšení. Ale obecně by se příroda měla přestat zneužívat," přemítal Bank, když se chystal na vystoupení ve sjezdu.

Kupříkladu ve Val Gardeně je situace totožná už druhý rok za sebou. Organizátoři s přípravou pisty pro závody světového poháru začali už v závěru září. Pracovalo se na úpravě skoku, kde před lety při ideálních sněhových podmínkách létali nejodvážnější sjezdaři přes osmdesát metrů daleko. Letos pořadatelé upravili hranu, tudíž skoky budou kratší.

Každopádně i přes sněhovou bídu se nemusí lyžaři strachovat. Stav sjezdovek je v Jižním Tyrolsku vynikající, což potvrzuje i Bank. „Musím říct, že tady mají zasněžování hodně vychytané. Pisty jsou perfektně připravené. Jízdy si užívám. A doufám, že si při sjezdu spravím chuť a nastartuji konečně cestu k lepším výsledkům," doufal Bank před sobotním závodem.

Reklama