Hlavní obsah

Jan Veselý pro Právo o životě v NBA: Washington téměř nemá mrakodrapy

Jediný český zástupce v NBA Jan Veselý si užívá výraznější herní příležitosti, kterou v dresu Washingtonu dostává, a čtenářům Práva přibližuje nejen své basketbalové zážitky v zámoří.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jan Veselý z Washingtonu se snaží přihrát přes Alonza Geeho z Clevelandu.

Článek

Poslední dva týdny mě trenér vrátil do základní sestavy a dopřál mi hodně prostoru na hřišti. Makám na sto procent, tak snad si tu šanci zasloužím. Snažím se ji plně využít a duel v Charlotte, kde jsem nasbíral double-double za body a doskoky, považuji za nejpovedenější v celé sezóně.

Vyplácí se i trénink střelby, kterou neustále piluji a jakmile mám volnou pozici, vystřelím. Při doskakování se snažím jít docela razantně za každým míčem pod košem, včetně útočného doskoku, a také to přináší užitek. Moje role v týmu ale zůstává v podstatě stejná.

Trenér po mně žádá agresivitu v útoku i v obraně, mám do hry přinést energii a rychlost. Snažím se na sobě neustále pracovat, věnuju tomu dost času i píle. Nemohu si myslet, že mám něco jistého a nesmím ani o kousek slevit. Jinak bych svoji současnou slibnou pozici neudržel. Věřím však, že jsem poslední období nakročil tím správným směrem.

Do pátečního večera jsme měli na kontě 14 vítězství. Naposledy se nám dokonce povedlo letos už podruhé vyhrát dvakrát po sobě, přesto ale bilance není taková, jakou jsem očekával před sezónou. Rozhodně bych z 58 utkání čekal víc vítězství. Taky jsem doufal, že bychom se mohli pokusit poprat o play off.

Máme ale velmi mladý tým a výhodou je, že můžeme dlouho hrát spolu ve stejném složení. Také proto si dokážu představit budoucnost spojenou s Wizards. Basketbalové zázemí je tu super a Washington na mě působí velmi příjemně. Na rozdíl od jiných amerických měst tu nenajdete téměř žádné mrakodrapy. Svojí architekturou i povahou mi připomíná evropské metropole. Bydlím přímo v centru, takže mám vše, co potřebuji, v dosahu chůze.

Opravdu všude chodím pěšky, do haly na trénink to stihnu za deset minut, i když se loudám. Nepoužívám v podstatě žádnou dopravu, a to mi vyhovuje. Už jsem viděl různé washingtonské památky, samozřejmě nemohu vynechat ani Bílý dům. Pokaždé tam zajdu s nějakou návštěvou, která se tady objeví. Sám bych tam ale asi nevyrazil.

Taky Velikonoce nějak tak prošly kolem mně. Neměl jsem je s kým pořádně oslavit, ani koho vyšupat, tak jsem je jen tak přešel. No, i když vlastně ne! Slavil jsem tréninkem a přeji vám, ať máte každý den také možnost slavit tím, co vás baví.

Reklama

Související témata: