Hlavní obsah

Bartoň: Nečekal jsem, že na angažmá budu čekat tak dlouho

Praha

Basketbalista Luboš Bartoň má radost, že po třech měsících může konečně nastoupit k utkání. Účastník evropských šampionátů v letech 1999 a 2007 po srpnové kvalifikaci o mistrovství Evropy marně čekal na další nabídku ze zahraničí, proto je rád, že se dohodl na angažmá s USK Praha. Je připraven na to, že by měl v týmu plnit roli zkušeného hráče a učitele, zároveň ale upozorňuje, že po dlouhé pauze se musí rozehrát.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Luboš Bartoň (vlevo) pózuje s dresem USK Praha. Vpravo je manažer klubu Petr Jachan.

Článek

"Jsem tu proto, aby ode mě mohli kluci něco odkoukat, zvýšit si sebevědomí a abych dodal týmu nový impulz," řekl Bartoň na čtvrteční tiskové konferenci. "Zároveň ale i já potřebuji pomoc. Tři měsíce bez zápasu jsou strašně dlouhá doba. Potřebuji už hrát," dodal před čtvrteční premiérou za USK proti Ostravě.

Od kvalifikace o mistrovství Evropy prý ani na tréninku nehrál basketbal pět na pět. "Trénoval jsem s B týmem Barcelony, ale když jsme hráli, tak spíše čtyři na čtyři. Takže herní praxe teď není, ale snad se do toho rychle dostanu," věří Bartoň, kterému by prý nemělo dělat problémy rychle si zažít herní systémy USK. "V kariéře už jsem hrál snad všechny kombinace, jen je každý tým signalizuje jinak. Na to si musím zvyknout."

Starosti mu nedělá ani to, že po úterním příletu do Česka stačil s týmem před prvním utkáním absolvovat jediný hodinový trénink. "Začátek asi nebude ideální, co si budeme nalhávat. Kluci mi budou muset trochu pomoc, ale mým cílem je vyhrávat každý zápas," řekl Bartoň.

Stále věří v zahraniční nabídku

Navzdory návratu do české ligy po 14 letech se stále nevzdal myšlenky, že by si ještě mohl zahrát v kvalitní evropské lize. "Po kvalifikaci jsem tušil, že čekání bude asi delší, ale že bude takhle dlouhé, to jsem netušil. S takhle dlouhou pauzou by se mi hůře angažmá shánělo, proto jsem rád, že mohu naskočit do USK. Máme dohodu, že pokud dostanu nějakou nabídku, která se mi bude zamlouvat, tak mě USK uvolní. Jinak tu budu do konce sezóny," prohlásil Bartoň.

Do české ligy se vrátil o něco dříve, než měl v plánu. "V minulosti jsem si říkal, že se Nymburk někdy probojuje do Evropské ligy, k čemuž mu dvakrát už chybělo opravdu málo, tak že bych si tam za něj rád na závěr kariéry zahrál. Ale dopadlo to tak, že jsem v lize už teď," řekl bývalý hráč Fuenlabrady, Badalony či Barcelony.

Vrátil se ve stejné sezóně jako jeho generační souputník a druhý ze stále aktivních pamětníků ME 1999 Jiří Welsch, který hraje za Nymburk. "Že jsme se vrátili oba ve stejném roce, jen vypovídá o aktuální situaci v Evropě, kde v basketbalu nejsou peníze. Ve Španělsku, kde je můj hlavní trh, peníze nejsou vůbec. A jinde preferují spíše Američany nebo bývalé Jugoslávce," tvrdí Bartoň.

Starosti ohledně možného angažmá v zahraničí chce nyní hodit za hlavu a soustředit se hlavně na USK. "Ale vím, že nepřemýšlet o tom, co bude za dva týdny či měsíce, bude těžké. Asi těžší, než se dostat zpátky do herní formy," připouští.

V kádru USK bude společně se Stanislavem Votroubkem ve 32 letech nejstarší. "Teď jsem se hodně věnoval roční dcerce, která mi dává zabrat, ale v týmu roli táty plnit asi nebudu. Tak starý snad ještě nejsem. Na spolupráci s mladými kluky jsem si zvykal teď v 'béčku' Barcelony, kde se mnou trénoval například Chorvat Mario Hezonja, který je asi nejlepším hráčem v Evropě z ročníku 1995," dodal vítěz Evropské ligy s Barcelonou ze sezóny 2010.

Reklama