Hlavní obsah

USA - Nový Zéland 98:71Basketbalisté USA prodloužili na MS svou neporazitelnost

Bilbao

Basketbalisté USA vyhráli na mistrovství světa ve Španělsku i třetí zápas. Úřadující šampioni porazili Nový Zéland 98:71 a vedou skupinu C. Už druhou porážku naopak utrpěli obhájci stříbrných medailí Turci, kteří v céčku překvapivě podlehli Ukrajině 58:64.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Američan Kenneth Faried (7) na zemi úporně bojuje s Novozélanďanem Thomasem Abercrombiem v utkání MS ve Španělsku.

Článek

Američané, kteří na MS od roku 2006 neprohráli, před zápasem přerušili rozcvičování, aby mohli sledovat tradiční haku svých soupeřů. Zastrašit se bojovým tancem ale nenechali a v útoku občas předváděli akce jako při utkáních hvězd.

Po přestávce sice Novozélanďané využili nedůslednost soupeřů v obraně a třetí čtvrtinu vyhráli 19:18, na zvrat ale neměli. Nejlepšími střelci vítězů byli opět Anthony Davis s 21 body a Kenneth Faried s 15.

Druhé vítězství na turnaji vybojovala Austrálie, která v souboji o čelo skupiny D porazila Litvu 82:75. Bronzový tým z minulého šampionátu v roce 2010, který měl dosud na kontě dvě výhry, prohrával s Australany v poločase už 28:47, a přestože se Litevci ve druhém poločase dokázali několikrát přiblížit až na rozdíl tří bodů, otočit skóre nedokázali.

Šarič hrál se šesti vyraženými umělými zuby

Chorvat Dario Šarič musel do pondělního utkání MS se Senegalem nastoupit bez šesti zubů. Ty mu v předchozím utkání s Argentinou vyrazil protihráč Andréa Nocioni. Naštěstí pro velkou chorvatskou hvězdu už šlo o zubní náhražky, které měl od dřívějšího zranění. Až dnes však měl v nabitém programu možnost zajít k zubaři.

Dvacetiletý Šarič už dříve přišel o šest horních zubů a musel dostat umělé. Ty mu však v neděli loktem vyrazil Nocioni. Šarič jich pět pochytal, ale jeden se mu zakutálel. Okamžitě signalizoval na lavičku, že musí střídat, ale trvalo to ještě dva útoky, než se hra zastavila. Po krátkém ošetření se vrátil do hry a pomohl k výhře 90:85. Šestý zub už ale nenašel.

Ačkoli chorvatská reprezentace ihned domluvila schůzku u zubaře v Seville, kde se hraje skupina mistrovství světa, musela proběhnout až dnes, jelikož v pondělí přes den hrálo Chorvatsko se Senegalem a Šarič by tak nemohl nastoupit. I se šesti chybějícími zuby nastřílel 15 bodů, ale ani to Chorvatsku nepomohlo odvrátit prohru 75:77.

Mistrovství světa v basketbalu mužů:
Skupina C (Bilbao):
Ukrajina - Turecko 64:58 (25:26)
USA - Nový Zéland 98:71 (57:35)
Dominikánská republika - Finsko 74:68 (41:32)
Skupina D (Las Palmas):
Mexiko - Angola 79:55 (36:35)
Austrálie - Litva 82:75 (47:28)
Slovinsko - Korea 89:72 (40:39)

Reklama

Související témata: