Hlavní obsah

Polsko – Brazílie 3:1 Polákům se sen o zlatu splnil, slaví po čtyřiceti letech

Katovice/Praha

Zlato na mistrovství světa volejbalistů získali domácí Poláci a finálovou výhrou 3:1 tak ukončili panování Brazílie trvající od roku 2002. Polsko po více než dvouhodinové bitvě s podporou téměř 13 tisíc fanoušků dosáhlo po čtyřiceti letech na zlato.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští volejbalisté se radují ze světového zlata.

Článek

Poláci sice před frenetickým publikem ztratili první set, ale pak těžili z výborného servisu i lepší hry na síti, kde dokázali účinně zastavit brazilský blok. Brazilci sice ve čtvrté sadě vedli 20:17, ale ani takový náskok proti rozjeté polské mašině nestačil. Kdykoli se svěřenci osmatřicetiletého francouzského trenéra Stéphana Antigy dostali do vedení, obecenstvo v katovické hale bouřilo.

Útok nejúdernějšího hráče vítězů Maria Wlazlyho nakonec znamenal proměnění druhého mečbolu. „Krásný sen je skutečností. Nejsou slova, která by vyjádřila mé pocity a nadšení," mínil hrdina. Poláci jsou historicky teprve druzí, kdo triumfoval na domácí půdě. Před nimi to dokázalo jen v roce 1966 na šampionátu v Praze tehdejší Československo.

Brazilci podlehli domácímu týmu už ve skupině, snaha o pomstu ve finále nevyšla. Obhájce titulu tak stihl osud Italů, kteří měli zlatý hattrick v letech 1990 až 1998, čtvrtý triumf v řadě už ale nepřidali. „Byla tu jedinečná šance udělat něco, co ještě nikdo nedokázal. Bohužel jsme ji nevyužili," litoval kapitán Bruno Rezende.

Finále pískal z pozice druhého rozhodčího Čech Milan Labašta a především v závěru musel často k videu.

Bronz nakonec patří Německu, pro nějž je to první medaile z MS od roku 1970, kdy někdejší NDR brala titul. Francouzi čekají na cenný kov už dvanáct let. „V koncovkách setů jsme měli víc sil. Francie tu odehrála skvělý turnaj, ale nám vyšel fantasticky poslední zápas," těšilo kouče vítězů Vitala Heyana.

Rusové sice vyhráli utkání o 5. místo, jenže potřetí v řadě odjeli ze šampionátu bez cenného kovu a ještě s pachutí aféry. Polská média zveřejnila video, na němž hráči ukazují při odchodu ze hřiště vztyčený prostředníček. Pro Írán je konečná šestá pozice vylepšením o třináct míst historicky nejlepšího výsledku z roku 1998.

MS volejbalistů
Finále:
Polsko–Brazílie 3:1 (-18, 22, 23, 22)
O 3. místo:
Německo–Francie 3:0 (21, 24, 23)
Semifinále:
Brazílie–Francie 3:2 (18, -23, 23, -22, 12)
Polsko–Německo 3:1 (24, 26, -23, 21)
O 5. místo:
Rusko–Írán 3:0 (19, 21, 18).

Reklama

Související témata: