Hlavní obsah

Česko - USA 41:76Generálka na MS nevyšla. Basketbalistky prohrály s USA, Kulichová nedohrála

Praha

České basketbalistky podlehly v pražské generálce na MS úřadujícím šampiónkám z USA vysoko 41:76. Navíc v báječné kulise před 4800 diváky bohužel nedohrála elitní pivotka Kulichová s poraněným levým kotníkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Jana Veselá (vlevo) se snazží udržet míč před Seimone Augustusovou během přípravného zápasu s USA.

Článek
Fotogalerie

Hodně smutku bylo mezi českými basketbalistkami po úterním přípravném duelu se silným výběrem USA. V repríze finále minulého šampionátu prohrál národní tým se zámořským celkem rozdílem 35 bodů. Víc než vysoká prohra kazilo všem náladu zranění elitní pivotky Petry Kulichové.

„Byla to nejen vzpomínka na finále posledního MS, ale taky poslední příprava před cestou do Ankary. Takže hlavním krédem bylo zahrát si dobrý basket, ale taky, že se nikomu nesmí nic stát. Bohužel se to ani v jednom směru nepovedlo. Nebylo to dobré z naší strany, hráli jsme zbytečně zakřiknutě a na konec přišlo to zranění Kulichové, jejíž kotník nevypadá vůbec dobře. Byl bych hrozně nerad, kdybychom museli ve čtvrtek na šampionát odletět bez ní," vykládal docela smutně trenér Lubor Blažek.

Američanky v šesté minutě vedly 12:4, když uplatňovaly své silové vybavení a měly jasně navrch při doskoku. Zatímco české hráčky dostávaly pod košem málo času i místa k zakončení, u úřadujících olympijských šampiónek hodně zlobila pivotka Charlesová. Sama dala za první čtvrtinu tolik bodů, kolik dokázal na druhé straně celý domácí tým.

Tým USA i při rotaci všech dvanácti hráček předváděl parádní basketbal a zásluhou pestrých způsobů zakončení představoval každý jeho útok značné nebezpečí a pod vlastním košem excelentně zvládal blokování. Česku vůbec nevycházela střelba zdálky, do koše nespadl ani jeden ze 14 trojkových pokusů, zatímco Američanky proměnily hned v prvním dějství tři.

Jsou v jiném levelu, přiznal Blažek

Hra jedna na jednu vyžadovala při fyzických dispozicích světových šampiónek nejen energii, ale i kus odvahy. Měla ji hlavně Petra Kulichová, hodně se vylepšila i obranná činnost reprezentantek a rozdíl skóre tak v polovině utkání činil jen deset bodů. „Každý souboj pod košem bolel, celkově to byl fyzicky děsně náročný basket. Američanky uměly potrestat každou ztrátu míče nebo nějaký náš nedoraz, proto vedly," přiznávala česká pivotka.

Když trenér Blažek 198 centimetrů měřící Kulichovou pod akutní hrozbou vyfaulování střídal, neuvěřitelně vzrostla podkošová síla Američanek a okamžitě se to projevilo i na podobě skóre. Českým hráčkám vázla i střelba, na konci třetí čtvrtiny prohrávaly už 31:55. Od té chvíle byly na MS zlato obhajující družstvo USA herně úplně jinde, nejhorší ale bylo, že si Kulichová při návratu na hřiště pohmoždila levý kotník a v slzách opouštěla palubovku.

„Každá z nás teď má hodně smíšené pocity z obavy, jestli jsme neztratili Petru Kulichovou. Bohužel i ten zápas vyzněl dost jasně pro soupeřky. Zatímco my se děsně nadřely na každý koš, ony nás přehrávaly lehkou kombinační hrou. V naší hře byly až školácké chyby a vůbec nám to nepadalo zdálky," vykládala další pivotka Ilona Burgrová.

„Já osobně jsem v zápasech s USA nikdy ani sebevědomí nezískala, takže jsem s tím nepočítala ani teď. Málokdo z nás se s nimi může fyzicky rovnat," dodala kapitánka Eva Vítečková. „Teď máme všichni starost o zdraví Kulichové, ale na týmové sebevědomí by se prohra s USA neměla projevit. Bylo vidět, že jsou v jiném levelu," doplnil Blažek.

Přípravné utkání basketbalistek před MS v Praze:
ČR - USA 41:76 (12:19, 23:33, 31:55)
Nejvíce bodů: Kulichová 9, Burgrová 8, Elhotová a Vítečková po 6 - Charlesová 16, Ogwumikeová 12, Stewardová 9, Taurasiová 8. Fauly: 15:14. Trestné hody: 2/1 - 14/12. Trojky: 0:4. Diváci: 4800.

Reklama

Související témata: