Hlavní obsah

Brazílie - Česko 55:68Basketbalistky začaly šampionát vítězstvím, na brazilskou džungli platila česká obrana

Ankara
Aktualizováno

Perfektní začátek. České basketbalistky v úvodním zápase MS v turecké Ankaře vyrukovaly na Brazilky s precizní obranou a nakonec se pod košem vypořádaly i s tím, že si po Petře Kulichové poranila kotník i druhá z klíčových pivotek Ilona Burgrová, jež se nicméně po ošetření vrátila v závěru obětavě do hry. České vítězství 68:55 znamená první důležitý krok k postupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek udílí pokyny Kateřině Bartoňové (vlevo). Vzadu přihlíží Alena Hanušová.

Článek

Kulichová zůstala jen na střídačce, protože po domluvě s doktorem nechtěla riskovat zhoršení od úterního večera léčeného výronu kotníku. Brazilky sice rychle vedly 5:0, ale reprezentantky brzy skóre obrátily. Šňůrou jedenácti bodů se dostaly do vedení a hlavně téměř šest minut nedovolily soupeřkám skórovat. Hrály v té chvíli s velkou energií a také díky skvělé obraně získaly už v první čtvrtině dvouciferný náskok.

Brazilky se snažily presinkem přes celé hřiště zastavit český tým, který ale naštěstí zvládal rychlý přechod do protiútoku a hlavně nepolevil v obraně. Svou těžkou úlohu zvládaly na výtečnou obě rozehrávačky Bartoňová i Sedláková. Kritická chvíle přišla v 17. minutě, kdy se zranila další podkošová hráčka Burgrová, která odkulhala z palubovky a nemohla v té chvíli vůbec došlápnout na levou nohu.

Brazilkám se nedařila střelba

Do poloviny utkání sice nasbíraly české hráčky dvanáct ztrát, ale ve vedení je držela mimořádná obětavost v obraně a nahrávalo jim nízké procento úspěšnosti brazilské střelby. Entuziasmus i organizovaná hra českého celku slavil úspěch proti místy chaotickému projevu soupeřek, které obtížně hledaly pozice k zakončení.

Čtvrt hodiny před koncem utkání reprezentantky vedly 40:24, což byl dosud největší rozdíl ve skóre. Hodně tomu pomohly i tři trojky z ruky Vítečkové. Navíc na konci třetí čtvrtiny se do hry zkusila vrátit s pevně zatejpovaným kotníkem Burgrová a bylo to potřeba, protože na doskoku získávaly navrch Brazilky.

Zápas bolel, Veselá má vzpomínku na čele

Když ale bylo potřeba, vzala na sebe zodpovědnost zakončení pod košem Alena Hanušová. „Věděly jsme, jak důležité utkání to je. Ubránily jsme Brazilky, za to jsme rády. Bolelo to všechny, cítím pořádně naražený loket," přiznala nakonec nejlepší česká střelkyně.

Soupeřky při snaze stáhnout skóre hrály skutečně maximálně agresivně, často na hraně tvrdosti. Veselá si jako památku na to odnesla pořádnou bouli na čele, Bartoňová zase modřinu na koleni.

V nasazení reprezentantky nepolevily až do konce a dokázaly eliminovat brazilskou útočnou snahu, která se někdy ale podobala džungli, takže náskok měl celou poslední čtvrtinu dvoucifernou podobu. „Brazilky hrály hodně do těla, snažily se neustále tlačit dopředu pod koš. Dokázaly jsme jim ale v obraně čelit," tvrdila v televizním rozhovoru Kateřina Sedláková.

MS basketbalistek - skupina A:
Brazílie - Česko 55:68
Nejvíce bodů: Hanušová 15, Vítečková 13, Burgrová 12, Veselá 11 - Santosová 10, Paixaová a De Souzaová 8, čtvrtiny 17:7, 10:13, 23:16, 18:19.
Další utkání skupiny A: Španělsko-Japonsko 74:50
Ostatní výsledky MS basketbalistek zde.
Porazí české basketbalistky na MS ve svém druhém vystoupení ve skupině A celek Japonska?
Ano
96,6 %
Ne
3,4 %
Celkem hlasovalo 1417 čtenářů.

Reklama

Související témata: