Hlavní obsah

Česko - Írán 38:32Čeští házenkáři na úvod turnaje v Polsku porazili Írán

Vratislav

Čeští házenkáři na úvod Vánočního poháru ve Vratislavi porazili Írán zásluhou povedeného prvního poločasu 38:32. V úterý zakončí turnaj čtyř zemí zápasem proti domácímu Polsku, které ve druhém pondělním duelu zvítězilo nad Ukrajinou 29:19.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Český házenkář Miroslav Jurka - ilustrační foto

Článek

Češi v Polsku startují bez kapitána Filipa Jíchy, který je po operaci stydké kosti, a některých hráčů z německých lig, přesto proti 21. celku z lednového světového šampionátu v Kataru dlouho dominovali. Íránci se pouze v úvodu dostali do vedení 2:1 a od té doby už držel náskok jen český tým.

Reprezentantům se dařilo v útoku a za první poločas nastříleli 21 branek. Už v osmnácté minutě vedli osmigólovým rozdílem, do poločasu soupeř jednu branku ubral.

Také po pauze zpočátku kralovali Češi a ve 40. minutě zvýšili na 28:19. Jenže poražený finalista z nedávné asijské olympijské kvalifikace se ve střední části druhé půle vrátil do hry a deset minut před koncem snížil na 27:30.

Pak ale Zdráhala proměnil dva sedmimetrové hody za sebou a uklidnil svůj tým. Vzápětí pojistil české vedení dalšími dvěma góly z protiútoků Hes a závěr už si reprezentanti v hale, kde se bude v lednu hrát evropský šampionát, pohlídali.

Turnaj v Polsku je pro národní tým jednou z posledních příprav před lednovým vyvrcholením první fáze kvalifikace mistrovství světa. V ní Češi na podzim dvakrát porazili Belgii a 13. a 16. ledna je čekají dva duely s Tureckem. Do červnového play off o účast na šampionátu postoupí z tříčlenné skupiny jen vítěz. Před zápasy s Turky ještě reprezentace 4. a 5. ledna nastoupí k dvěma přípravným utkáním ve Švédsku.

Vánoční turnaj házenkářů ve Vratislavi:
Česko - Írán 38:32 (21:14)
Sestava a branky Česka: Galia, Mrkva - Hrstka 9, Hes 2, Jurka 3, Stehlík 4, Babák 4, L. Petrovský 6, V. Petrovský, Zdráhala 10, Hanisch, Kasal, Brykner, Landa.
Nevíce branek Íránu: Sadighí 9, Noruzínehad 6. Rozhodčí: Jerlecki, Labun (oba Pol.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 1/1. Vyloučení: 3:3. Diváci: 1850.
Polsko - Ukrajina 29:19 (15:10).

Reklama

Související témata: