Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý chce na své třetí olympiádě konečně uspět

BRNO

Na předcházejících dvou olympijských hrách nejlepší český triatlonista současnosti Filip Ospalý příliš neuspěl, v Pekingu to chce čerstvý otec dvojčat napravit. V Sydney 2000 při olympijské premiéře triatlonu odstoupil v cyklistické části, v Aténách přišel při plavání o brýle, ztratil kontakt s nejlepšími a skončil na 29. místě.

Článek

"Tentokrát chci uspět. Směřuji k tomuto celou přípravu. Pokud nenastanou nepředvídatelné problémy, tak bych mohl v Pekingu bojovat o přední příčky," řekl Ospalý. Dvaatřicetiletý mistr Evropy z roku 2001 si je ale dobře vědom toho, že adeptů na medaile je minimálně dvacet. Hlavního uchazeče o zlato vidí v mistru světa Španělovi Javieru Gómezovi.

O minulém víkendu si Ospalý ověřil svou výkonnost na Světovém poháru v Kitzbühelu, kde skončil osmý se ztrátou 33 sekund za vítězným Španělem Ivanem Raňou, bývalým evropským i světovým šampiónem. "Hned po závodě jsem byl naštvaný, že jsem v běhu neudržel kontakt s nejlepšími. Odpadl jsem na třetím kilometru. V závěru jsem soupeře opět stahoval. Výsledek však ukázal, že moje příprava jde dobrým směrem. S odstupem času jsem spokojen," uvedl Ospalý. Až do 13. srpna, kdy odletí do Pekingu, bude ladit formu v Brně.

Trať poznal při testech

Olympijskou trať dobře poznal při třech startech v Číně. Ve Světovém poháru 2005 skončil šestnáctý, o rok později obsadil čtvrté místo, když mu ke stupňům vítězů scházelo devět sekund. Loni v předolympijské generálce závod nedokončil.

Závody triatlonistů se uskuteční kousek od Pekingu v Ming Tombs. Na rozdíl od minulých dvou olympiád se nepoplave v moři, ale ve vodní nádrži, která je zásobárnou pitné vody pro metropoli. Teplota vody by se měla pohybovat okolo 25 stupňů Celsia.

"Plave se na klidné vodě bez neoprenů. Osobně nerozlišuji, zda se plave v moři, nebo ve sladkovodní nádrži. Ale slaná mořská voda více nadnáší, což je možná výhoda pro slabší plavce. V Sydney se plavalo v neoprenech, slabší plavci drželi déle krok s nejlepšími. Nyní je konkurence vyrovnaná, všichni plavou velmi dobře. Očekávám, že po plavání bude časový rozdíl mezi třiceti až čtyřiceti závodníky jen půl minutu," odhaduje Ospalý.

Rozhodne se v cyklistice

Rozhodnutí podle něj zřejmě padne v cyklistické části, která se pojede na okraji města. "Profilově je trať náročnější, nepůjde o kriterijní závod. I když na okruhu nejsou tak velké extrémy jako v Aténách. Čekají nás tři kopce. Z toho jeden dlouhý, zhruba dvouminutový. Na trati je hodně zatáček, což bude vybízet k aktivní cyklistice. Běžecká část s jedním výběhem bude také obtížná," řekl triatlonista.

Po dosavadních olympijských zkušenostech je Ospalý připraven na všechny výsledkové varianty. "Olympiáda je výjimečná tím, že v případě úspěchu je následné ohodnocení podstatně jiné a hodně v životě změní. Z osobní zkušenosti ale vím, že pokud neuspěji, tak se nic neděje. Přijdou další závody, život jde dál. Dobrý výsledek na olympiádě by však byl bonusem, na který se dá vzpomínat," uvedl Ospalý ke srovnání mezi startem na olympijských hrách a na mistrovstvích světa a Evropy.

Ospalý se těší na diváky

Hry v Pekingu budou po sportovní stránce odlišné od Atén a Sydney. "V Řecku byl triatlon takřka bez diváků. V Číně bude atmosféra jiná, všechny sportovní soutěže budou vyprodány. Ale i proti Sydney, kde celé město žilo hrami a všichni sportu fandili, očekávám jinou atmosféru. Diváků bude sice všude hodně, ale z předolympijských závodů vím, že Číňani sportu příliš nerozumí. Tleskají, je jim však jedno, kdo vyhraje. Když se objeví Číňan, tak jsou u vytržení. Ale hry budou připraveny na vysoké úrovni. Čína se bude chtít předvést," očekává Ospalý.

Kulinářských specialit si příliš neužije. Vzhledem ke krátkému pobytu nemíní experimentovat, přednost dostane evropská klasika. Hned po závodě bude Ospalý spěchat domů za manželkou a dvojčaty.

Reklama