Hlavní obsah

Kouč japonských judistek kvůli skandálu s bitím odstoupí

Tokio

Reprezentační trenér japonských judistek Rjudži Sonoda kvůli skandálu s tělesným trestáním svých svěřenkyň odstoupí z funkce. Na tiskové konferenci se omluvil za způsobené potíže.

Foto: Reuters

Odstupující trenér japonských judistek Rjudži Sonoda (druhý zprava).

Článek

Sonodova rezignace je výsledkem stížnosti 15 reprezentačních judistek, které si v prosinci oficiálně stěžovaly na chování trenéra a jeho asistentů během přípravy na olympijské hry v Londýně. Ženy musely snášet fackování, strkání a bití bambusovým mečem na kendó.

Japonská judistická federace (JOC) ve středu oznámila, že trenéři dostali napomenutí, Sonoda se však nakonec rozhodl odstoupit. "Hluboce lituju toho, že mé chování, slova a činy způsobily potíže," uvedl mistr světa z roku 1993 v kategorii do 60 kg.

"Bylo by pro mě těžké pokračovat v trénování týmu. Myslel jsem si, že bych mohl dokázat vybudovat si s judistkami vztah důvěry, ale byl to pouze můj jednostranný pokus," zdůvodnil Sonoda plánovanou rezignaci.

Ještě před jeho oznámením vyzval japonský ministr sportu Hakubun Šimomura judistickou federaci, aby se případem dále zabývala a nenechala ho vyšumět.

"Rádi bychom, aby JOC provedla nové nezávislé vyšetřování této záležitosti. Chceme, aby případ prošetřila pomocí mezinárodních směrnic a učinila náležité rozhodnutí," řekl ministr po schůzce s prezidentem JOC Cunekazuem Takedou.

Japonsko, rodiště juda, prožilo v Londýně jedny z nejneúspěšnějších her v historii. Judistky a judisté získali pouze jedno zlato, i když se očekávala jejich výhra minimálně v polovině ze 14 kategorií.

Reklama

Související témata: