Hlavní obsah

Zemřela legendární Ája Vrzáňová, poválečná ledová královna

Praha

Krasobruslení ztratilo legendu. Ve věku 84 let náhle zemřela Ája Vrzáňová. Zprávu zveřejnil Český krasobruslařský svaz. Jediná česká resp. československá mistryně světa v tomto sportu, získala titul poprvé v Paříži 1949 a obhájila jej v Londýně o rok později. Pak zůstala poválečná ledová královna v emigraci.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Aja Vrzáňová na snímku z prosince 2004

Článek
Fotogalerie

Ája Vrzáňová

Až po sametové revoluci se pravidelně vracela do vlasti a sledovala úspěchy českých krasobruslařů.

"Celý život jsem se snažila reprezentovat Českou republiku, mým cílem bylo se jednoho dne vrátit," připomínala opakovaně.

V Praze začala sbírat medaile

Ve 30. letech se postavila pod maminčiným dohledem prvně na brusle. S krasobruslením vážněji začínala pod trenérem Karlem Glogarem, první závody vyhrála ve svých sedmi letech. Po válce rozvíjela svůj talent u Arnolda Gerschwillera.

Debut na větší akci zažila při ME v roce 1947 v Davosu. Skončila tehdy pátá. V roce 1948 se zúčastnila ZOH ve Svatém Mořici. Byla opět pátá. Téhož roku však v Praze vybojovala bronz, první ženskou medaili pro ČSR z ME.

Světovou královnou ledu byla od roku 1949. Díky volné jízdě, plné vysokých tehdy ovšem jen dvojitých skoků, získala Vrzáňová na pařížském MS premiérový československý světový titul

Tomáš Verner k úmrtí Áji Vrzáňové
"Ještě když jsme spolu letos natáčeli Na Cibulce, tak byla paní Ája plná života, energie a pohody. Česká republika přišla o velmi významného posla naší národní hrdosti a jedinečnosti. Ája byla dáma ve všech ohledech a aspektech, mimo to byla ještě navíc legendou v mém sportu. Měl jsem tu čest Áju poznat a dokonce se pokládat za jejího přítele. Nikdy nezapomenu na naše první setkání, když mě Ája obejmula jako svého vlastního a potom si mě vzala stranou mimo davy novinářů a funkcionářů, aby mi dala několik rad do života na ledě."

V častých soubojích s velkými hvězdami, Kanaďankou Barbarou Scottovou, Rakušankou Ewou Pawlikovou nebo Jeanette Altweggovou z Velké Británie, ohromila půvabem a elegancí.

Před MS 1950 ji tehdejší režim vyzval k ukončení kariéry a povinnému trénování v Moskvě. Po poradě s otcem, tehdy ještě vrchním radou ministerstva financí, se rozhodla k odchodu z vlasti.

V Londýně byla při MS suverénní, tamtéž požádala o azyl. „Komunisti se mě snažili odvléct domů. Křičeli na mě, že jestli s nimi nepůjdu, zastřelí mi maminku. Ta za mnou nakonec přijela po půl roce, ale tatínka jsem neviděla šestnáct let," vzpomínala kdysi.

Z Británie se přesnula do USA, kde působila v lední revue Ice Follies a později v Ice capades pod uměleckým jménem Aja Zanova. Se svým americkým manželem českého původu Pavlem Steindlerem, kterého si vzala v roce 1969, podnikala.

Na kachny chodily i hvězdy

Na kachny do jejich restaurace v New Yorku s oblibou vedle českých rodáků Miloše Formana a Martiny Navrátilové chodili i Woody Allen, Paul Newman či Frank Sinatra.

Podílela se i na vzniku známého Trumpova kluziště v New Yorku. Pracovala jako konzultantka či rozhodčí závodů profesionálů.

Státní bezpečnost po emigraci Vrzáňové vynesla z jejího bytu 80 trofejí, plaketa za triumf na MS 1949 se kamsi ztratila. Londýnská čs. ambasáda Vrzáňové vskutku vyhrožovala pomstou na rodičích. Maminka pak prchla za dcerou přes oceán. Později v USA vyučovala klavír a zpěv.

Zlomený otec zůstal v Čechách, k útěku nenašel sílu. S dcerou se setkal až po letech, kdy mu byla umožněna návštěva USA. V roce 1978 zemřel, Vrzáňové nebyla povolena účast na pohřbu.

V roce 2004 obdržela dne 28. října od prezidenta Václav Klause Medaili Za zásluhy II. stupně. O pět let později byla v Los Angeles uvedena jako první česká krasobruslařka do Síně slávy, byla vyhlášena i českou Sportovní legendou.

„Jsem na takovou cenu velice hrdá. Nakonec na mě lidé v rodné zemi nezapomněli, i když po listopadu mladí vůbec nevěděli, že Československo mělo někdy krasobruslařskou mistryni světa," svěřovala se. Ocenění Sportovní legendou označila za největší poctu, jež se jí dostalo.

Reklama