Hlavní obsah

Berdych - Bautista 5:7, 6:2, 3:6Berdych vypadl v Čennaí s Bautistou. Zakopalová si zahraje o titul v Šen-čenu, Peschkeová v Brisbane

Šen-čen/Brisbane
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych nepotvrdil na turnaji v indickém Čennaí pozici nejvýše nasazeného hráče a vypadl ve čtvrtfinále. Favorizovaného Čecha a světovou šestku porazil nenasazený Španěl Roberto Bautista po setech 5:7, 6:2 a 3:6. Dařilo se naopak Kláře Zakopalové, která se po více než dvou letech dostala na okruhu WTA do finále. O titul si zahraje v čínském Šen-čenu, kde v pátečním semifinále porazila Rumunku Monicu Niculescuovou 6:1 a 6:3. K prvenství na turnaji v Brisbane má v deblu našlápnuto i Květa Peschkeová.

Foto: /Ahn Young-joon, ČTK/AP

Česká tenistka Klára Zakopalová.

Článek

Berdych vstoupil do utkání s 80. hráčem světového žebříčku dobře a vedl už 3:1, jenže pak dvakrát ztratil servis a prohrál první set. Ve druhém se však vzpamatoval, sebral Španělovi tři podání za sebou a vyhrál 6:2.

V rozhodujícím setu si oba hráči dlouho drželi své servisy. Za stavu 3:4 však rodák z Valašského Meziříčí dovolil soupeři dva brejkboly a ten druhý už kvůli dvojchybě neodvrátil. Následně Bautista při svém podání proměnil hned první mečbol.

Zakopalová překoná žebříčkové maximum

Naopak důvod k radosti měla v pátek Klára Zakopalová. Finálová účast v Šen-čenu znamená pro třicetiletou hráčku jistotu, že v pondělním žebříčku překoná své dosavadní maximum, kterým je 27. pozice z března 2006. Měla by se posunout přibližně k třiadvacátému místu.

"Mám radost z překonání svého žebříčkového maxima a zároveň mám dobrý pocit ze své hry. Doufám, že ta pohoda na kurtu mi vydrží co nejdéle," napsala ČTK Zakopalová, která ve čtvrtfinále vyřadila druhou nasazenou Marion Bartoliovou z Francie, světovou jedenáctku, a v turnaji ještě neztratila ani set.

Soupeřkou Zakopalové bude v sobotu nejvýše nasazená domácí hvězda Li Na. Se sedmou hráčkou světa sice má česká tenistka pozitivní bilanci 2:1, jenže poslední zápas loni v Indian Wells pro ni skončil debaklem. Li Na tehdy vyhrála 6:1 a 6:0. "S Li to bude hodně těžké. Je dlouhodobě hráčkou elitní desítky, ale půjdu na kurt s tím, že nemám co ztratit a můžu hrát uvolněně," plánovala Zakopalová.

Naposledy hrála pražská rodačka Zakopalová finále turnaje WTA Tour v Soulu v září 2010. Předtím ve stejném roce neuspěla v srpnu v Kodani.

V Šen-čenu se pokusí vybojovat první titul po skoro osmi letech. Své jediné dva vavříny ve dvouhře získala v roce 2005 v Hertogenboschi a v Portoroži. Její finálová bilance je značně nepříznivá, čítá dvě výhry a devět porážek.

Semifinále proti Niculescuové měla Zakopalová zcela pod kontrolou. Svěřenkyně kouče Petra Kralerta hrála rychle a přesně a na kurtu dominovala.

V žebříčku překonala své maximum

Až za stavu 6:1 a 4:2 si česká tenistka zápas zkomplikovala prohraným servisem, ale neznervózněla. Získala další dvě hry a po hodině a šesti minutách se radovala z vítězství.

Finálová účast v Šen-čenu pro Zakopalovou znamená jistotu, že v pondělním žebříčku překoná své dosavadní maximum, kterým je 27. pozice z března 2006. Měla by se posunout přibližně k třiadvacátému místu.

Peschkeová bude bojovat o 24. trofej

Květa Peschkeová má velkou šanci zahájit sezónu titulem. Na turnaji v Brisbane postoupila s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou do finále a v sobotu bude předloňská fedcupová vítězka bojovat již o 24. trofej na okruhu WTA.

Wimbledonská šampiónka z roku 2011 Peschkeová s Grönefeldovou vyřadily loňské vítězky dvou grandslamů a jedničky světového žebříčku Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou 6:4, 6:1. Jejich posledními soupeřkami bude americko-indický pár Bethanie Matteková-Sandsová, Sania Mirzaová.

Azarenková kvůli zranění nohy odstoupila

Necelé dva týdny před obhajobou grandslamového titulu na Australian Open odstoupila světová jednička Viktoria Azarenková kvůli problémům s nohou z turnaje v Brisbane. Běloruská tenistka má infekci v palci, proto vzdala očekávaný duel s Američankou Serenou Williamsovou v semifinále.

"Zarůstal mi nehet, už mě to bolelo pár dnů, ale teď se to zhoršilo. Doktor musel kousek (nehtu) z prstu odstranit, protože se tam dostala infekce. Přišlo to v hodně nešťastnou dobu, ale zdraví je nejdůležitější," líčila Azarenková problém novinářům.

Souboj dvou nejlepších tenistek loňské sezóny měl být předčasným vrcholem turnaje s dotací rovného miliónu dolarů. Jenže Azarenková se půl hodiny před začátkem omluvila a Williamsová tak bez boje prošla do finále.

Třiadvacetiletá Azarenková má deset dnů na to, aby se před začátkem grandslamu dala dohromady. Žádný další zápas neplánuje, ale současným stavem se netrápí. "Nedělám si starosti," ujistila, že do Australian Open bude fit.

Hrála přes bolest

Palec ji zlobil už delší dobu, pomáhala si tejpem a hrála přes bolest. Jenže ve čtvrtek se prst zanítil a tenistka musela situaci řešit. "Doktor říkal, že se to stává často. Musel prst otevřít. Infekce přišla ze špatné pedikúry. Já něco takového zažívám poprvé, příště si musím dát pozor," dodala.

Williamsovou, jasně nejlepší hráčku druhé půlky loňské sezóny, čeká ve finále Ruska Anastasia Pavljučenkovová, jež v druhém kole vyřadila Petru Kvitovou.

Murray je v semifinále

Výhru v Brisbane slavil i favorizovaný Brit Andy Murray, který v mužské části turnaje po čtvrtečním protrápeném zápase s domácím Johnem Millmanem zdolal už před zraky trenéra Ivana Lendla uzbeckého tenistu Denise Istomina 6:4, 7:6 a je v semifinále.

Právě v Brisbane loni Murray absolvoval s legendárním Lendlem první společný turnaj a hned se těšili z titulu. Během loňska pak pětadvacetiletý Skot vyhrál ještě olympijský turnaj a US Open.

Davyděnko vyzve ve finále v Dauhá Gasqueta

Na turnaji v Dauhá se o titul utkají druhý nasazený Richard Gasquet z Francie a Nikolaj Davyděnko. Nenasazený ruský tenista v semifinále nečekaně vyřadil největšího papírového favorita Davida Ferrera ze Španělska po setech 6:2, 6:3. Gasquet přehrál německého soupeře z kvalifikace Daniela Brandse 7:5, 7:5.

Jednatřicetiletý Davyděnko si poradil s Ferrerem překvapivě hladce. Ani jednou nečelil brejkbolu a k vyřazení aktuální světové pětky mu stačilo 65 minut hry. Po patnácti porážkách prolomil černou sérii v zápasech proti hráčům z elitní desítky žebříčku ATP a může v Dauhá navázat na svůj triumf z roku 2010.

Ve finále s Gasquetem bude nyní 44. hráč světa Davyděnko usilovat o další cenný skalp, protože o pět let mladší Francouz Top Ten momentálně uzavírá. Z pěti dosavadních vzájemných zápasů tři vyhrál Gasquet.

Tenisový turnaj žen v Šen-čenu v Číně (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Zakopalová (5-ČR) - Niculescuová (Rum.) 6:1, 6:3
Li Na (1-Čína) - Šuaj Pcheng (6-Čína) 6:4, 6:0
Tenisový turnaj v Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 436 630 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (1-Brit.) - Istomin (Uzb.) 6:4, 7:6 (7:3)
Baghdatis (Kypr) - Simon (3-Fr.) 6:3, 6:4
Nišikori (5-Jap.) - Dolgopolov (4-Ukr.) 6:4, 7:6 (7:3)
Dimitrov (Bul.) - Melzer (7-Rak.) 6:3, 6:2
Semifinálové dvojice:
Murray - Nišikori, Baghdatis - Dimitrov.
Ženy (dotace 1 000 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (3-USA) - Azarenková (1-Běl.) bez boje
Pavljučenkovová (Rus.) - Curenková (Ukr.) 4:6, 6:1, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Grönefeldová, Peschkeová (4-Něm./ČR) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 6:4, 6:1
Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 054 720 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Davyděnko (Rus.) - Ferrer (1-Šp.) 6:2, 6:3
Gasquet (2-Fr.) - Brands (Něm.) 7:5, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Kas, Kohlschreiber (Něm.) - Knowle, Polášek (2-Rak./SR) 7:5, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Čennaí v Indii (tvrdý povrch, dotace 385 150 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bautista (Šp.) - Berdych (1-ČR) 7:5, 2:6, 6:3
Tipsarevič (2-Srb.) - Soeda (8-Jap.) 6:2, 6:4
Paire (5-Fr.) - Čilič (3-Chorv.) 6:4, 1:5, 7:5
Bedene (Slovin.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6:2, 7:6 (8:6).
Semifinálové dvojice:
Bautista - Paire, Tipsarevič - Bedene.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori