Hlavní obsah

Djokovič - Murray 6:7, 7:6, 6:3, 6:2Djokovič otočil finále s Murraym a počtvrté vyhrál Australian Open

Aktualizováno

Potřetí v řadě a celkově počtvrté vyhrál srbský tenista Novak Djokovič Australian Open. První hráč světového žebříčku sice úvodní set s Britem Andym Murraym prohrál v tie-breaku, nakonec však zvítězil po setech 6:7, 7:6, 6:3 a 6:2. Djokovič, který v Melbourne vyřadil i Čechy Štěpánka s Berdychem, vybojoval celkově šestý grandslamový titul.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Novak Djokovič líbá pohár pro vítěze.

Článek
Fotogalerie

V prvním setu neviděli diváci v Melbourne ani jeden brejk, přestože blíž k jeho získání měl Djokovič, který však nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů. Set nakonec doputoval do tie-breaku, do něhož Srb vstoupil nešťastně - druhou dvojchybou v zápase. Murray vybojoval ještě jeden minibrejk po autu Srba a úvodní sadu získal ve svůj prospěch.

Dominance obou hráčů na servisu pokračovala i ve druhém dějství. A sada opět doputovala do zkrácené hry. A znovu se jeden z hráčů dopustil dvojchyby. Tentokrát to byl Murray, kterého mezi prvním a druhým servisem vyrušilo ptačí pírko, které dopadlo na kurt. Djokovič tuto výhodu dokázal využít a vyrovnal na 1:1.

Zlom v zápase přišel ve třetím setu

Až v osmé hře třetího setu byl k vidění první brejk. Podařil se světové jedničce, která si vypracovala tři šance na prolomení Murrayho servisu v řadě. První dva třetí nasazený dokázal odvrátit, při třetím však poslal míček do sítě a Djokovič v následující hře získal třetí sadu pro sebe.

Djokovič na konci třetího setu zlomil Murrayho vzdor. Už ve třetím gamu čtvrtého setu si vyšlápl na soupeřův servis, což se mu podařilo i o dva gamy později, takže se ujal vedení 4:1 a nebyl pro něj zápas dovést do vítězného konce.

"Mám obrovskou radost. Je to neuvěřitelně nádherný pocit držet zase trofej v rukách. Tohle je jednoznačně můj nejoblíbenější grandslam," řekl Djokovič při vyhlášení. "Tenhle turnaj a tenhle kurt jednoduše miluji," dodal.

Australian Open, dvohra - muži, finále:
Djokovič (1-Srb.) - Murray (3-Brit.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2.on-line

Reklama

Související témata: