Hlavní obsah

Berdych - Kohlschreiber 7:5, 7:5Berdych prodloužil vítěznou sérii a zahraje si o titul proti Federerovi. Finále čeká i Zakopalovou

mm, roj, jisSport.cz
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych natáhl svou vítěznou sérii už na jedenáct zápasů a po výhře dvakrát 7:5 nad Philippem Kohlschreiberem z Německa si v Dubaji stejně jako loni zahraje o titul. Berdych ještě na štědře dotovaném turnaji neztratil ani set a jeho finálovým soupeřem bude nestárnoucí Roger Federer, který ve třech setech porazil srbskou hvězdu a prvního nasazeného hráče Novaka Djokoviče 3:6, 6:3 a 6:2. Federer v sobotním finále (on-line na Sport.cz) může získat už svůj šestý dubajský titul. Druhý finálový zápas v krátkém sledu za sebou si zahraje česká tenistka Klára Zakopalová.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Tomáš Berdych se na turnaji v Dubaji raduje po semifinálové výhře nad Philippem Kohlschreiberem.

Článek
Fotogalerie

Na začátku utkání s Kohlschreiberem, s nímž z předchozích osmi duelů prohrál jen jediný, se Berdych trochu hledal. Hned na úvod ztratil servis a postrádal patřičnou jistotu a délku úderů, zatímco jeho soupeř především výtečně returnoval a body střádal zejména díky svému vyhlášenému bekhendu jednoruč.

Rodák z Valašského Meziříčí se ale pozvolna dostával do tempa, v sedmém gamu už nepovolil soupeři ani jeden fiftýn a za stavu 4:5 si při Kohlschreiberově servisu vypracoval první dva brejkboly, přičemž druhý proměnil. Promarněná příležitost jako by srazila německého tenistu na chvíli do kolen, koncovka úvodní sady patřila jasně třetímu nasazenému Berdychovi.

Ve druhém dějství si oba hráči dlouho drželi výhodu podání. Česká tenisová jednička však už dokázala mnohem častěji dostat o dvacet míst na žebříčku hůře postaveného soupeře pod tlak, razantními údery z forhendu rozleptat Kohlschreiberovu obrannou koncepci a výměnu zakončit vítězným úderem. Němec kontroval čopovanými údery a kraťasy.

Až ve dvanácté hře Kohlschreiber znovu zakolísal a Berdych si po milimetrově přesném  forhendovém úderu po lajně vybudoval dva mečboly. První ještě jeho soupeř odvrátil, ale následný míček už skončil za základní čárou.

Berdych je na okruhu ATP ve finále na druhém turnaji po sobě. Od vyřazení v semifinále grandslamového Australian Open vyhrál včetně Davis Cupu jedenáct zápasů v řadě a po titulu v Rotterdamu, který vybojoval před dvěma týdny, může získat jubilejní desátou trofej.

"Hrát druhé finále za sebou, když je tady v pavouku tolik skvělých hráčů, je pro mě skvělý výsledek. Jsem moc rád, že tak dobře a čistě trefuju míče," pochvaloval si Berdych. "Ze začátku jsem to rozhodně nebyl já, vstup do zápasu byl příšerný. Ale povedlo se mi zkoncentrovat a nerozhodilo mě to. Počkal jsem si na šanci, která přišla," prohlásil Berdych.

Federera v Dubaji čeká už třetí český soupeř

Tomáš Berdych bude v sobotu v Dubaji už třetím českým soupeřem Rogera Federera. Slavný Švýcar nejprve po boji vyřadil Radka Štěpánka, ve čtvrtfinále pak hladce zdolal i Lukáše Rosola. V pátek dokázal Federer otočit zápas s nejvýše nasazeným Novakem Djokovičem, který tak neobhájí své loňské vítězství.

Švýcarský tenista podal v souboji bývalých světových jedniček vynikající výkon a Djokoviče porazil poprvé po roce na půl. V sobotu bude útočit na svůj 78. singlový titul v kariéře, jímž by se odpoutal od Američana Johna McEnroa, s nímž se dělí o třetí místo v historickém pořadí takzvané open éry.

Berdych se s Federerem utká poosmnácté v kariéře, zatím ho porazil šestkrát včetně posledních dvou vzájemných zápasů.

Zakopalová postoupila do finále ve Florianópolisu

Klára Zakopalová porazila v semifinále turnaje ve Florianópolisu nasazenou jedničku Carlu Suárezovou ze Španělska 6:3, 3:6, 6:2 a druhý týden po sobě si zahraje o titul. V sobotu se utká s další Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která ji v lednu porazila ve finále v Hobartu.

Dvaatřicetiletá Zakopalová minulý týden postoupila do finále v Riu de Janeiro, kde ji zdolala Japonka Kurumi Naraová. Po dvou měsících tak bude zkušená česká tenistka hrát už třetí finále v sezóně, což se jí naposledy na okruhu WTA povedlo v roce 2005. Tehdy také získala své jediné dva tituly, od té doby prohrála šest finále za sebou.

Třetí nasazená Zakopalová oplatila Suárezové porážku z únorového utkání Fed Cupu v Seville a srovnala bilanci vzájemných duelů na 3:3. Její dvacetileté krajance Muguruzaové bude moci vrátit krutou prohru z finále v Hobartu, kde od ní v druhém setu dostala kanára.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2 359 935 dolarů):
Semifinále:
Berdych (3-ČR) - Kohlschreiber (7-Něm.) 7:5, 7:5
Federer (4-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 3:6, 6:3, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Bopanna, Kúreší (2-Indie/Pák.) - Bednarek, Dlouhý (Pol./ČR) 6:2, 6:0
Tenisový turnaj žen v brazilském Florianópolisu (tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Zakopalová (3-ČR) - Suárezová (1-Šp.) 6:3, 3:6, 6:2
Muguruzaová (2-Šp.) - Švedovová (Kaz.) 6:2, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Sao Paulu (antuka, dotace 539.730 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Lorenzi (It.) - Mónaco (4-Arg.) 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 6:4
Delbonis (Arg.) - Montaňés (Šp.) 6:4, 6:3

Reklama

Související témata: